Trapero, la distància que separa la rebel·lió de l'absolució
Trapero, la distància que separa la rebel·lió de l'absolució
Trapero, la distància que separa la rebel·lió de l'absolució, per Laura Rosel
ANÀLISI

Trapero, la distància que separa la rebel·lió de l'absolució

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Hi ha paraules separades per una distància abismal. "Absolució" i "rebel·lió", per exemple. "Absolució" i "sedició", també.

Rebel·lió és el delicte més greu del Codi Penal. La sedició hi va al darrera. La distància no és només semàntica.

Josep Lluís Trapero era una peça de caça major en l'estratègia conjunta de jutges i fiscals com Pablo Llarena, Carmen Lamela, Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal per consolidar el relat de la rebel·lió. El van posar en el punt de mira pel 20 de setembre i per l'1 d'octubre del 2017. Era la palanca per acusar el govern de la Generalitat d'aleshores de tenir fins i tot els Mossos al seu favor, per tirar endavant la independència.

Han estat tres anys de malson. No només per al major Trapero, sinó sobretot per a la intendenta Teresa Laplana que -ras i curt- passava per allà el 20 de setembre. També per a l'exdirector general de la Policia Pere Soler i per a l'exsecretari general d'interior Cèsar Puig. Tots, absolts.

Avui, la radiografia judicial del procés està una mica més clara.

La sentència de Trapero té un fort impacte polític, perquè deixa sense fonaments la condemna dels nou líders de l'1 d'Octubre. Els tres grans tribunals que han jutjat fins ara els polítics implicats en el referèndum -el Suprem, l'Audiència Nacional i el Superior de Justícia de Catalunya- entren en contradiccions importants. L'absolució de l'Audiència i la inhabilitació del TSJ no aguanten els 100 anys de presó del Suprem.

I hi ha caretes i discursos que avui cauen a plom: com ara la inventiva dels atestats de la Guàrdia Civil sobre el 20S, l'exageració d'alguns agents que van ser testimonis en els judicis i, sobretot, el rentat de mans de la cúpula política i policial espanyoles: el coronel Pérez de los Cobos, el número 2 d'interior Nieto, el ministre Zoido.

Avui Trapero queda absolt i ressona amb força la frase amb què la seva advocada, Olga Tubau, rematava l'última paraula durant el judici: "Un ciutadà d'un poble lliure no ha d'expiar les faltes que no són seves ni ser víctima de la impotència o l'egoisme de l'Estat."

Anar al contingut