El rei emèrit, Joan Carles, durant la seva darrera visita a Espanya
ANÀLISI

Tots som iguals davant la llei?

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Romero

Editora d'"El matí de Catalunya Ràdio" a l'estiu

@marinaromero_
Actualitzat

44 anys a la judicatura espanyola. Va ser el primer jutge a Espanya que va imputar i va fer seure al banc dels acusats un membre de la casa reial. Ni més ni menys que la filla del rei emèrit: la infanta Cristina de Borbó. Explica que no va rebre mai cap amenaça per fer-ho. Tot i que una es queda amb el dubte de si no les va rebre o és que no les vol explicar.

Diu que el judici del cas Nóos, que va portar la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin al banc dels acusats, és la prova que la justícia no és igual per a tothom, però deixa clar que no és l'única. "El no ho sé, no em consta, no ho recordo" va salvar la infanta Cristina, però no qui era el seu marit.

José Castro Aragón, més conegut com el jutge Castro, és un home que parla clar. Va aprendre ràpidament que a l'estat espanyol "inviolable" és equivalent a "impune", per això es va abstenir d'obrir qualsevol investigació a l'emèrit. Té clar que Joan Carles de Borbó morirà sense retre comptes amb la justícia perquè, tot i que des que va abdicar no és inviolable, a la pràctica segueix sent impune.

Per això, el jutge Castro, sense pèls a la llengua, matisa que fins que no es canviï la Constitució no serveix de res repetir la frase que "la justícia és igual per a tothom". I encara va més enllà quan es pregunta per què l'esperit de Franco segueix encara massa viu en certs estaments de l'Estat.

Cal saber-ho llegir entre línies, però des que s'ha jubilat no es guarda res. I val la pena escoltar-lo aquest dimecres, quan fa 2 anys que Joan Carles de Borbó va fugir d'Espanya en l'últim intent per garantir la supervivència de la Corona espanyola. Per entendre, en definitiva, com hem arribat fins aquí i per què res no canviarà en un sistema de monarquia parlamentària on no tots som iguals davant la llei. Per més que encara hi hagi qui s'esforci a repetir-ho.

Anar al contingut