Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Quim Torra: "Caldrà contractar milers de professors per fer front a l'emergència educativa"

L'entrevista de Mònica Terribas al president de la Generalitat, en deu frases

Actualitzat

El president de la Generalitat ha reiterat les crítiques a Pedro Sánchez pel seu "immobilisme" per atendre les demandes del govern català i de la resta de comunitats autònomes. Quim Torra exigeix que s'alliberin els recursos necessaris per fer front a l'emergència sanitària, social, econòmica i educativa. La Generalitat, amb els recursos actuals, no se'n sortirà.

La pandèmia ha tensat la corda. S'atendran les millores salarials del personal sanitari? Al setembre es pot garantir la tornada a l'escola per a tothom? Quan hi haurà eleccions? El president ha respost totes aquestes preguntes en una entrevista amb Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio".

L'impacte econòmic de la Covid-19
Quim Torra ha xifrat les pèrdues durant la pandèmia en alguns dels sectors estratègics. En el món de la cultura, la sagnia ha estat de 1.000 milions d'euros. Les caixes dels botiguers han perdut 9.500 milions i 15.000 milions més el sector del turisme. El sobrecost a hospitals i centres sanitaris ha estat de 5.000 milions més.

"Són xifres bestials. Tenim un pressupost de 25.000 milions d'euros. Amb els recursos de la Generalitat no ens en sortirem, necessitem diners i els necessitem ja."

I d'on surten els diners?

El president de la Generalitat considera que la fórmula per sortir de l'entrellat és sobirania i recursos, uns recursos que s'han de concretar en forma de fons europeus i més endeutament per fer front a les necessitats bàsiques de la població. No és només fer-ho, sinó fer-ho ràpid.

"El sostre de dèficit ha de ser de l'1%. També necessitem els fons d'Europa. Necessitem tots els recursos ara, no l'any que ve."

A banda dels diners de la Unió Europea, Torra se suma a les reivindicacions d'altres governs i ajuntaments de desencallar els 2.700 milions de superàvit del món local i que, ara mateix, estan als bancs.

"Necessitem aquests diners ja, però no hi ha manera de concretar res amb el president Sánchez."

Setembre i la tornada a l'escola

Els centres educatius han pogut reobrir en algunes regions sanitàries, però la comunitat educativa es queixa que, amb les mesures que s'han de prendre, l'escola no sembla l'escola.

Alumnes de cinquè fent cua per entrar a l'Escola l'Agulla, del Catllar (ACN/Eloi Tost)

El president de la Generalitat ha assegurat que el Departament d'Educació treballa perquè, de cara al setembre, les escolem puguin triplicar les aules i tenir grups més reduïts. Això porta implícita la necessitat de més personal.

"El nostre objectiu és que tots els nens puguin tornar a l'escola al setembre. Caldrà contractar milers de professors per tornar a obrir les aules amb les garanties que toquen. Encara no tenim la xifra, però quan dic milers estic dient que el percentatge serà important."

Torra ha afirmat que s'analitzaran les necessitats centre per centre i en absoluta coordinació amb el món local.

"Caldrà corregir coses, però l'emergència educativa és una de les prioritats."

Atendre l'emergència social

Durant tota l'entrevista, el president ha remarcat la magnitud de la crisi que estem vivint. La vara de mesurar: els diners que es necessiten i el nombre de ciutadans afectats.

L'equip d'"El matí de Catalunya Ràdio" va parlar amb els veïns dels barris de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, i el Raval, a Barcelona, barris que han vist les seves dificultats agreujades.

Per ajudar qui més pateix, Torra ha aplaudit l'arribada de la renda mínima vital, però s'ha mostrat crític.

"Aplaudeixo la mesura però vull saber a quants ciutadans de Catalunya arribaran aquests diners."

El president ha denunciat que hi ha milers de persones que encara no han cobrar els diners dels ERTO.

"Sánchez no dona cap explicació. El tema ERTO és una nebulosa, un misteri. No sabem la xifra."

La clau, ha explicat, serà saber si el 20% dels afiliats de la Seguretat Social que estan sota un ERTO tornaran a la feina o aniran a l'atur.

"L'atur ha crescut un 30%. Hi ha símptomes per a l'esperança, però la situació és gravíssima."

El president s'ha referit també als ajuts al lloguer. Si totes les sol·licituds que s'han rebut s'accepten, serien necessaris 50 milions d'euros, uns diners que el govern no té.

"Amb tots els recursos de la Generalitat no ens en sortirem. L'epidèmia ha despullat la capacitat del govern des del punt de vista de recursos i competències."

Sense data per a les eleccions

Quim Torra es va comprometre a convocar eleccions un cop estiguessin aprovats els pressupostos, però el coronavirus ha obligat a capgirar l'agenda.      

"A les persones que estan patint, no els hi puc dir que la solució és convocar eleccions. La meva responsabilitat és encarrilar la sortida de la crisi."

Cada dia, la Generalitat ha de prendre decisions que afecten milers de catalans i convocar eleccions ara seria congelar aquesta presa de decisions. Les eleccions arribaran, ha afegit el president, quan els enormes reptes d'aquesta crisi estiguin superats.

Les relacions amb ERC

Les discrepàncies entre Junts per Catalunya i ERC, socis del govern de coalició, s'han fet de nou evidents amb la sisena pròrroga de l'estat d‘alarma.  

El president de la Generalitat diu que no busca "brega política" perquè els ciutadans no ho entendrien en un moment com aquest, però s'ha mostrat crític amb l'abstenció dels seus socis de govern. Creu que l'independentisme s'hauria de mantenir ferm a Madrid per respecte a les institucions.

"Em nego a legitimar qualsevol acte en què s'usurpen les competències de la Generalitat. La cogovernança jo no l'he vista per enlloc."

L'estat d'alarma i Pedro Sánchez

L'abstenció d'Esquerra Republicana ha estat a canvi que les comunitats autònomes recuperin competències en la fase tres de la desescalada, una recuperació que el president creu que s'hauria produït igualment.  

El govern espanyol aprovarà dimarts les mesures de la
Pedro Sánchez, aquest dimecres, al Congrés (ACN) ((ACN))

Torra ha tornat a criticar una centralització que creu ha portat a errors en la gestió de la crisi i en la presa de decisions.

El president ha posat en dubte, de nou, la cogovernança, així com la gestió la Pedro Sánchez:

"No hi ha manera de concretar res amb el president Sánchez. A les reunions dels diumenges, explica el que ja ha dit públicament els dissabtes. La resta de presidents expliquem el que considerem."

Les reclamacions del personal sanitari
El president ha reconegut la tasca del personal sanitari així com els anys de greuge degut a les retallades.

"Ja prou d'aplaudiments. El personal sanitari té tota la raó. Venim de molts anys de congelacions salarials. No pot ser que apel·lem al vocacionisme de la gent. Aquesta epidèmia ens dona una gran lliçó i és veure qui és essencial: la gent que ens cuida."

Hi haurà retallades?
Tot i la tensió pressupostària, el president de la Generalitat ha dit que no hi haurà retallades, però reconeix que no tot depèn del govern català: l'estat espanyol ha de complir amb els diners que ha de transferir.

"La situació és kafkiana. Catalunya genera els recursos suficients per fer front a totes les emergències, però ens trobem davant una situació horrible que no podem afrontar."

Torra ha avançat que el govern ja ha començat a treballar en els pressupostos del 2021 i que s'estarien adaptant els pressupostos actuals per redistribuir els recursos.

Tornarà Nissan?

Protesta contra el tancament de la Nissan en un concessionari Renault, de la mateixa aliança empresarial
Protesta contra el tancament de la Nissan en un concessionari Renault, de la mateixa aliança empresarial (EFE/Alejandro García)


La decisió de l'empresa japonesa de marxar de Catalunya afecta 25.000 treballadors. El president considera que la clau per revertir la decisió és que totes les administracions estiguin unides. Això i el pla del govern espanyol per reactivar el sector de l'automoció, que neix amb un pressupost insuficient, a criteri del president.

"La ministra parla d'un pla per a l'automoció de 1.500 milions d'euros. Això seria el que necessita només Catalunya. Estem en un moment en què hem de salvar tots els llocs de treball. El que no fem ara, ens costarà molt més fer-ho després."

La Generalitat vol parlar directament amb la direcció de Nissan al Japó.

"El representant de Nissan a Europa ens ha enganyat i menyspreat. Exigim un informe amb xifres que justifiqui per què l'empresa no és viable. Aquest no és un problema ni català no espanyol, és un problema europeu"

ARXIVAT A:
Quim TorraCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut