Tenir la regla continuarà sent un luxe
Els productes reutilizabels són més ecològics i econòmics
ANÀLISI

Tenir la regla surt car

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Agafeu un bitllet de 50 euros i poseu-lo a la paperera. Repetiu aquesta operació cada any, durant 40 anys seguits. En total, haureu invertit uns 2.000 euros en aquesta operació absurda. 7.000, segons la font, perquè aquí també hi ha ball de xifres. Imagineu-vos, a més, que no hi ha opció de deixar de fer-ho. Que no teniu escapatòria. 50 euros l'any, durant 40 anys. 2.000 o fins i tot 7.000 euros en total. No és un escenari fictici, és la realitat del 52% de la població. Cada mes de cada mes, sense poder triar. És el dia a dia de les dones.

L'IVA dels productes d'higiene íntima: les compreses, els tampons o les copes és del 10% i seguirà sent així. El govern de coalició del PSOE i Unides Podem s'havia compromès a rebaixar-lo al 4%, però no ha trobat el moment de fer-ho encara, després de dos anys de legislatura. Un paquet de compreses té el mateix IVA que el cafè. Pots decidir no comprar cafè. No pots decidir no tenir la regla.

No hi ha cap argument lògic que expliqui per què les verdures, els medicaments, els llibres, els diaris i fins i tot els quaderns de dibuix tenen l'IVA superreduït i les compreses, no. Què hi pot haver que sigui més de primera necessitat que el propi cos? I el cos de les dones sagna cada mes. No és una opció, no hi ha escapatòria. Cada mes de cada mes de cada mes durant anys i anys. Una altra manera de mirar-ho. Una dona té la regla uns 450 cops al llarg de la vida, és a dir, durant 1.800 dies o el que és el mateix, 5 anys. Per tant, haurà de passar-se 5 anys seguits pagant productes per a la regla.

Hi podríem afegir altres greuges de l'anomenada "taxa rosa". És a dir, tot allò amb embolcall de color rosa (en sentit literal o figurat, que en això les tècniques de màrqueting ens van per davant), tot allò adreçat al públic femení, d'entrada és més car. No perquè sigui més bo, sinó perquè ho compraran les dones. Les fulles d'afaitar, els desodorants, el xampú o el perfum.

Avui el Consell de Ministres aprova la reforma de la llei de l'avortament, amb mesures inèdites que suposen fer un salt endavant enorme, com la baixa laboral per regles doloroses o el permís en les setmanes finals de l'embaràs. Però l'IVA dels productes per a la regla en tornarà a quedar fora. Haurà d'esperar. També en això Escòcia va per davant, donant una lliçó des de fa dos anys, quan es va convertir en el primer país on aquests productes són gratuïts. A l'estat espanyol, les dones seguirem anant a comprar compreses, tampons o copes, religiosament, amb un únic dogma: tenir la regla surt car. De fet, ser dona surt car.

Anar al contingut