Vilagrà i Bolaños encapçalaran les dues delegacions en la reunió d'aquest dimecres
ANÀLISI

Taula de diàleg: mutisme i escenografia

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Romero

Editora d'"El matí de Catalunya Ràdio" a l'estiu

@marinaromero_
Actualitzat

26 de febrer del 2020. Madrid. Palau de La Moncloa

Primera reunió de la taula de diàleg. Posada en escena amb el president espanyol i el llavors president català, Quim Torra, passejant pels jardins del complex presidencial. Foto a l'escalinata. Darrere seu, la resta de negociadors, amb Pere Aragonès com a vicepresident, dos consellers (Puigneró i Bosch) i dos representants de Junts i ERC (Artadi, Rius, Vilalta i Jové).

Per la part espanyola, el llavors vicepresident Pablo Iglesias, baixa d'última hora per una amigdalitis. Hi assisteixen la llavors vicepresidenta, Carmen Calvo, i cinc ministres (Illa, Castells, Darias, Ábalos i Montero). Durada de la trobada, tres hores. Imatge conjunta dels dos executius. Finestres obertes a La Moncloa per visualitzar que s'airegen les relacions. Posada en escena calculada de principi a fi.

Resultat: Els dos governs pacten que els acords es facin en el marc de la seguretat jurídica, però la part catalana lamenta una resposta clara al dret d'autodeterminació.

15 de setembre del 2021. Barcelona. Palau de la Generalitat

Segona reunió de la taula de diàleg. Els presidents Sánchez i Aragonès lideren la trobada amb una reunió prèvia de dues hores. Després, fotografia a Palau amb menys participants. Dos consellers d'ERC (Vilagrà i Torrent). Junts ni hi és ni se l'espera. Per la part espanyola, la vicepresidenta Díaz, i els ministres Bolaños, Rodríguez i Iceta.

Resultat: Les dues parts acorden treballar sense pressa i sense terminis per resoldre el conflicte. Amb els indults ja concedits, Sánchez reitera que ni el referèndum ni l'amnistia són possibles.

27 de juliol de 2022. Madrid. Palau de La Moncloa

La tercera taula de diàleg es convoca la tarda abans de reunir-se. Sense presidents. Sense Junts. Els titulars de la Presidència, Vilagrà i Bolaños, lideren les negociacions a banda i banda. A la part catalana, tres consellers més (Torrent, Elena i Garriga). A la delegació espanyola, tres ministres més (Rodríguez, Iceta i la vicepresidenta Díaz).

Sobre la taula, la desjudicialització del conflicte: reformes legals per encarrilar la carpeta de la repressió.

Màxima coordinació entre els dos governs i absolut mutisme sobre l'ordre del dia, però, segons algunes fonts, el document està pràcticament tancat i només haurà de ser ratificat. S'esperen concrecions. Quines? D'aquí unes hores sabrem què en surt.

Anar al contingut