Sona l'alarma de la salut mental
Sona l'alarma de la salut mental
ANÀLISI

Sona l'alarma de la salut mental

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Hi ha problemes latents, que s'emmascaren i són difícils de detectar. N'hi ha que donen pistes per a qui s'hi vulgui fixar, i n'hi ha que ja directament fan senyals amb llums de neó per aconseguir l'atenció de les administracions. 

Els símptomes dels problemes de salut mental de la gent jove són indiscutibles. Haurien de fer sonar totes les alarmes. 

Hi ha indicadors, com ara les dades dels hospitals, que des de fa mesos alerten de l'onada que hi haurà en la salut mental. En una entrevista a El Periódico d'avui, la cap de Psiquiatria de Sant Joan de Déu, Montse Dolz, insisteix en la gravetat del diagnòstic: la salut mental dels nens i dels adolescents ha empitjorat com mai. Hi ha un 47% més d'urgències psiquiàtriques que abans de la pandèmia, amb més trastorns de l'alimentació, més ansietat i més depressió.

Hi ha altres indicadors, com la notícia que avui s'ha fet viral i que obliga a posar el focus amb urgència en aquesta qüestió. La mort d'un noi de 25 anys, Gabriel Chachi, molt conegut a internet, amb milers d'adolescents enganxats a les seves connexions. Era de Sabadell i va obrir el primer canal a YouTube quan tenia 12 anys. De seguida va començar a acumular seguidors i en va fer el seu sistema de vida. Instal·lat a Madrid, era un dels personatges més coneguts tant a Twitch com a YouTube, i es feia amb grans estrelles dels canals d'Internet, com Ibai Llanos o Sr. Cheeto. 

Les causes de la mort no s'han explicat, però el mateix Ibai Llanos, que té prop de quatre milions i mig de seguidors, ha piulat a Twitter que és molt important demanar ajuda, per molt complicat o molta vergonya que pugui fer, i que la salut mental s'ha de cuidar. Un missatge que les xarxes han interpretat com una reacció a la mort de Gabriel Chachi, i que té una transcendència que va més enllà d'aquest cas concret.

Ibai Llanos és un referent per a milers de persones, sobretot gent jove, adolescents. Que ell digui obertament que cal tenir cura de la salut mental té molt més impacte directe que qualsevol campanya institucional de Salut. La influència sobre els adolescents que han desconnectat dels mitjans de comunicació tradicionals -que ni miren la tele ni escolten la ràdio- queda en mans de personatges com els youtubers de més audiència, que se'n poden desentendre, o poden fer, com Ibai Llanos, un acte de responsabilitat i fer servir l'altaveu gegant que tenen per ajudar els altres. Ara cal que l'administració faci la seva part: més psicòlegs i psiquiatres a la sanitat pública, més prevenció a les escoles i als instituts, més recursos per a la salut mental.

Anar al contingut