Solucions per al delta de l'Ebre
Pla general dels trams que es mantenen submergits de la barra del Trabucador després del pas del temporal Filomena. Foto: Cedida a l'ACN
ANÀLISI

Solucions per al delta de l'Ebre

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Us saludem avui des de les Terres de l'Ebre, en concret des de la seu de la Comunitat de Regants a Deltebre. Ara que fa una setmana del temporal Filomena, i un any del devastador temporal Gloria, Catalunya Ràdio emet des d'un dels punts més amenaçats pel clima.

El delta clama per una solució. Fa anys que la gent d'aquestes terres veu com, un rere l'altre, els temporals escombren no només el paisatge sinó en molts casos un mitjà de vida. El delta està en regressió i no hi ha una causa única, com passa sovint. Son diversos els fronts que estan oberts des de fa anys i la resposta, per tant, no és única i direccional. Tampoc és senzilla. Però de solucions n'hi ha. La gent que viu, trepitja i respira el delta de l'Ebre ho saben bé. És, com pràcticament tot, qüestió de voluntat política.

El delta de l'Ebre està en transformació constant. En mans no només dels temporals, sinó de la mateixa acció de l'aigua. Fa un parell d'anys, la NASA en va deixar constància: l'Observatori de la Terra cartografiava la regressió del delta i en pronosticava la submersió. El 2100 quedarà completament sota l'aigua. Per evitar-ho, cal actuar.

El nivell del mar seguirà pujant; els sediments, els embassaments, els cultius, la mà de l'home i els temporals són elements que hi conviuen des de fa segles i que tenen responsabilitat directa en la forma i l'evolució del delta.

Un enclavament, patrimoni paisatgístic, agrícola, cultural i mediambiental, que demana a crits una resposta. Un pla. Quin delta volem tenir d'aquí a cinc, deu, vint anys. No cal esperar el proper temporal per decidir-ho.

Anar al contingut