Solucions econòmiques a la crisi del coronavirus
López Casasnovas, Castells i Etxezarreta defensen que s'han de "posar els diners a les mans de la gent"
Solucions econòmiques a la crisi del coronavirus
El matí de Catalunya Ràdio

Solucions econòmiques a la crisi del coronavirus

López Casasnovas, Castells i Etxezarreta defensen que s'han de "posar els diners a les mans de la gent"

Elisabet Aloy
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Estan en la bona línia les mesures que s'estan prenent per plantar cara a la crisi del coronavirus? Guillem López Casasnovas, catedràtic d'Economia a la UPF i exconseller del Banc d'Espanya; Antoni Castells, catedràtic d'Economia i exconseller del govern, i Miren Etxezarreta, doctora en Economia per la UAB i la London School of Economics, han valorat la situació econòmica actual a "El matí de Catalunya Ràdio".

Els tres economistes coincideixen que aturar la caiguda del PIB dependrà de la immediatesa amb la qual es duguin a terme les mesures aprovades i del fet que la Unió Europea estigui a l'altura del moment que ens ha tocat viure.

Executar les mesures econòmiques aprovades

López Casasnovas, Castells i Etxezarreta creuen que s'han d'injectar recursos econòmics a la societat. Els empresaris i les famílies han de rebre ajudes immediates i efectives. En aquests moments, hi ha un 11% de població que no ha rebut les ajudes econòmiques que tenia assignades.

"Les polítiques aprovades pel govern espanyol no s'estan executant. Ja sigui per problemes burocràtics o per problemes de tresoreria, però aquestes no s'estan fent efectives", explica Guillem López Casasnovas.

Miren Etxezarreta creu que s'ha de millorar l'eficiència de l'administració per pagar el que s'ha de pagar: "La gent ha de tenir els diners per poder cobrir les seves despeses bàsiques (...) Això és fonamental perquè la crisi no sigui tan dramàtica. S'han de posar els diners a les mans de la gent", ha explicat. "La renda mínima garantida s'hauria de fer ja. És una de les mesures que més hi pot ajudar. Però van passant els mesos i no es fa. Estem marejant la perdiu", critica Etxezarreta.

 

El paper fonamental de la UE

Els tres experts opinen que si la Unió Europea respon es podrà sostenir la caiguda de l'economia. Les institucions europees estan donant un missatge molt diferent al del maig del 2010, en el qual defensaven l'austeritat, el dèficit 0 i la consolidació fiscal. Ara, Europa diu que hi ha d'haver despesa per poder tirar endavant. "És important que la Comissió dugui a terme aquest pla de despesa directa, amb el qual, durant 3 anys, dobli el seu pressupost per ajudar a la recuperació i el sosteniment de l'economia", explica l'exconseller d'Economia i Finances de la Generalitat.

Alhora, el catedràtic Guillem López Casanovas creu que és essencial respondre una pregunta que encara no té resposta: "Qui s'endeutarà per fer possible totes les mesures?"

 

Canvi de model econòmic?

En aquesta taula d'experts també s'ha tractat el tema de la reforma fiscal. N'hi ha que creuen que ara s'han d'aplicar només mesures urgents; i n'hi ha que opinen que ara és el moment de fer canvis per a una bona recuperació econòmica.

"S'haurien de fer petits moviments, per aconseguir anar cap a un canvi de model econòmic que no es basi en les exportacions per tirar endavant el país, sinó que s'hauria de basar en la demanda interna i en la creació de llocs de feina. S'ha de mirar cap al futur", expressa Miren Etxezarreta.

En canvi, Guillem López Casasnovas en discrepa: "Jo no comparteixo la idea que ara sigui el moment de fer canvis o de qualsevol nova aventura." "Això ha de venir, i tant de bo es pugui fer en una situació normal, però ara s'ha de resoldre primer el que farà Europa", afirma.

Antoni Castells coincideix amb l'exconseller del Banc d'Espanya, i creu que aquesta reforma no ha de ser la nostra preocupació:

"No hem de cometre l'error de pensar que la urgència és rebaixar el dèficit i l'endeutament; la urgència ara és aguantar l'economia i, si és possible, tornar a créixer."

ARXIVAT A:
Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut