White lotus HBO
"The white lotus", una sèrie ambientada al Hawai plena d'intriga i personatges sorprenents (HBO)
El matí de Catalunya Ràdio

Sèries que han marcat l'estiu

"The white lotus", "La directora" o "Condena" són algunes de les sèries d'èxit que ens han acompanyat durant les vacances

Actualitzat
TEMA:
Sèries

1. "The white lotus"

Quan la vaig acabar, les diferents històries dels personatges em van rondar pel cap durant dies. Símptoma del treball ben fet del guionista Mike White creant les històries.

Semàfor Verd

A quina plataforma HBO

De què va El punt de partida és un grup de turistes rics que viatja a un hotel de luxe a Hawaii. Un resort d'aquells paradisíacs. Des del principi sabem que hi haurà un mort, i la sèrie fa servir aquest misteri perquè ens interessem en el que passa.

Però no ho necessita. En realitat, el que atrapa de la sèrie és el retrat incisiu i carregat de mala llet d'aquests turistes que es mouen per l'hotel gaudint de la genuflexió constant i el somriure forçat dels treballadors que els atenen. Però la sèrie no simplifica en absolut el retrat, ni dels uns ni dels altres.

The White Lotus sèrie HBO
La sèrie fa servir cada personatge per analitzar diferents aspectes d'un món on mana el poder dels diners (HBO)

Justament, són personatges complexos. La sèrie fa servir cada personatge per analitzar diferents aspectes d'un món on mana el poder dels diners, i examina la relació que hi tenim. Hi ha personatges que se senten còmodes amb aquest privilegi i n'hi ha que no s'hi senten perquè voldrien ser els bons de la pel·lícula malgrat la seva posició i no se'n surten.

El repartiment encaixa molt bé en el paper i l'ambientació, amb una banda sonora molt particular, dona tensió a una sèrie que es presenta com un misteri però és una sàtira de les que piquen.

2. "Condena"

A mi em poses Sean Bean i Stephen Graham en una sèrie i ja em tens a la butxaca. Són dos dels millors actors britànics en actiu. Però és que, a més, protagonitzen una minisèrie de Jimmy McGovern, un guionista de referència de la televisió britànica, que és sinònim de denúncia social.

Semàfor Verd

A quina plataforma Movistar +

De què va És un retrat del sistema penitenciari britànic que el mostra com un sistema fallit, a través de la història de dos personatges: un home que entra a la presó i un funcionari que hi treballa.

Condena Movistar +
Sean Bean i Stephen Graham són dos dels millors actor britànics en actiu (Movistar +)

Sean Bean i Stephen Graham fan grans els papers, donant profunditat a dos personatges que acabaran en una situació límit. La minisèrie és crua a l'hora de mostrar la vida sense llibertat, i contundent a l'hora de posar en dubte la validesa del sistema.

3. "La directora"

El món acadèmic és un context concret, però la sèrie és molt més universal que això.

Semàfor Verd

A quina plataforma Netflix

De què va La protagonista és una professora a la qual nomenen cap del departament d'anglès d'una universitat de prestigi. És la primera dona que aconsegueix el càrrec. I, a més, és asiàtica. Interpretada per Sandra Oh.

Només començar li toca afrontar la crisi que es genera quan un professor fa una broma a classe sobre el nazisme i, després de viralitzar-se a les xarxes, acaba sent acusat de ser nazi, amb els alumnes demanant que l'acomiadin.

La directora Netflix
Sandra Oh interpreta la protagonista de la sèrie, un personatge amb molt sentit de l'humor (Netflix)

La sèrie recorre al món acadèmic perquè s'hi troben les noves generacions i les generacions de l'statu quo, i serveix com a microcosmos per descriure el món actual.

El guió retrata la cultura de la cancel·lació com el resultat d'una simplificació de la realitat producte de les xarxes socials que pot deformar-ho tot. Però alhora ho fa amb sentit de l'humor, amb un to còmic que, quan està afinat, és realment divertit.


4. "La fina línia blava"

Ha sorprès, sobretot, per la intenció d'assenyalar problemes sistèmics, la ineficàcia de les institucions i la relació que això té amb la marginalitat.

Semàfor Verd

A quina plataforma Filmin

De què va És una sèrie sobre el dia a dia d'un grup d'agents de policia que patrullen en una zona conflictiva a la ciutat de Malmö, a Suècia. Recorda al clàssic Hill Street Blues o, si voleu un referent una mica més recent, l'oblidada Southland.

Té un estil cru, amb la càmera en mà, que crea la sensació que estem acompanyant els protagonistes. En cada episodi hi ha diversos casos i al mateix temps també seguim els agents en la seva vida personal, fora de la feina.

La línia blava Filmin
En cada episodi seguim el dia a dia dels agents (Filmin)

Ensenya el que s'amaga sota la catifa de l'estat del benestar. Una intenció present a les sèries criminals escandinaves, i que aquí es trasllada a la sèrie policial.

5. "Mr. Inbetween"

Ha acabat aquest estiu, passant desapercebuda. Si no la coneixeu, us animo que entreu en l'univers d'aquesta sèrie.

Semàfor Verd

A quina plataforma HBO

De què va La sèrie està protagonitzada per un sicari que s'esforça a fer compatible la feina amb el fet de ser bon pare, bon germà i bon amic.

Són episodis curts, de mitja hora. És com si creuéssim la figura de l'antiheroi, tipus "The Sopranos", perquè té una vida criminal, amb les comèdies d'autor a l'estil de "Louie", on es narra el dia a dia del protagonista i mai saps què esperar de cada episodi.

Mr. Inbetween HBO
Narra el dia a dia del protagonista i mai saps què esperar de cada episodi (HBO)

El personatge reflexiona sobre la violència, ja que és la matèria primera de la seva feina, i sobre com la veu la societat. Quan la donem com a vàlida i quan entenem que és inadmissible.

Combina els encàrrecs amb les trames personals i la sèrie se'n surt en els dos àmbits, en les escenes d'acció i en el drama. En gran part pel carisma de l'actor i creador Scott Ryan.

ARXIVAT A:
Sèries

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut