Semàfor de sèries, amb Toni de la Torre, a "El matí de Catalunya Ràdio"
David Thewli i Olivia Colman a "Landscapers". Són un matrimoni al mig d'una investigació policial quan troben dos cadàvers al seu jardí
El matí de Catalunya Ràdio

Sèries d'estrena abans no acabi l'any

Del retorn de "The Witcher" i "How to with John Wilson" a novetats com "Station eleven" o "Landscapers"

Actualitzat

1. "Station eleven"

Semàfor Verd

A quina plataforma: Netflix

Què és? És una minisèrie sobre una pandèmia que acaba amb la majoria de la població mundial. Està basada en una novel·la escrita el 2014, abans de la covid, per Emily John St. Mandel, i les similituds amb el que hem viscut són esfereïdores. Però no se centra en l'escenari apocalíptic, sinó que fa un salt endavant i segueix una companyia de teatre itinerant que ofereix obres de Shakespeare per combatre la desesperança amb cultura.

Veredicte: La idea és que no n'hi ha prou sobrevivint, i que la cultura, l'art, el fet d'explicar històries, són necessaris per trobar un sentit a una existència que ha quedat sacsejada per la tragèdia. Transmet aquesta idea molt bé, però de vegades es passa de bonista i li falta mostrar més la cara fosca de l'ésser humà en aquestes situacions. El responsable és un dels guionistes de "The Leftovers", cosa que es nota en els temes que tracta, i té al capdavant Mackenzie Davis, de "Halt & Catch Fire", que hi posa carisma. Recomanable només per als optimistes.

 

2. "The Witcher"

Semàfor Groc

A quina plataforma: Netflix

Què és? Com sabeu és una sèrie de fantasia que adapta la saga escrita per Andrej Sapkowski, que té com a protagonista el bruixot Geralt de Rivia, que es troba immers en una guerra entre els regnes del nord i l'imperi del sud, on hi ha molts personatges implicats.

Veredicte: He pogut veure el primer episodi de la segona temporada, i celebro que hagin optat per explicar la història de forma lineal, a diferència del que passava a la primera temporada, on barrejaven diferents línies temporals i era desesperant. Ara és una sèrie més directa. Malgrat això, continua sense combinar bé l'èpica de la història amb el to humorístic que intenten donar-li.

 

3. "And just like that"

Semàfor Vermell

A quina plataforma: HBO Max

Què és? La seqüela de "Sexe a Nova York", que torna sense l'actriu Kim Cattral, el personatge de la Samantha i el que millor representava l'esperit obert i la llibertat sexual de què la sèrie va fer bandera, i també per la qual va ser considerada una sèrie trencadora i rellevant.

Veredicte: Han volgut rellançar la sèrie tant com sí com no però hi havia massa obstacles per aconseguir-ho: l'absència de Kim Cattrall és el més evident però també la falta de diversitat de la sèrie original, que no encaixa en el món actual, i el fet que la trama Carrie-Mr Big ja estava acabada. N'eren perfectament conscients, d'aquests problemes, perquè s'expliciten durant el retorn i intenten resoldre'ls. Els resolen molt malament, especialment la diversitat, perquè li han donat a cada personatge una amiga "diversa" que no té trama pròpia.

Serveixen perquè les protagonistes aprenguin a adaptar-se. Això passa per fer-les més insegures, cosa que en el cas de la Miranda va en contra del que sempre havia estat el personatge. I el pitjor és la sensació que canvien perquè no tenen més remei que canviar. Després prenen una decisió dràstica que no només dona un final horrible a una trama clau de la sèrie, sinó que, a més, condueix a un to depriment que no és el que era "Sexe a Nova York".

 

4. "How to with John Wilson"

Semàfor Verd

A quina plataforma: HBO Max

Què és? És una sèrie-assaig on el documentalista John Wilson surt al carrer amb el propòsit de respondre preguntes simples. Per exemple: com triar una ampolla de vi per dur a un sopar? A partir d'aquí es fica en situacions estranyes i coneix personatges estrambòtics.

Veredicte: La segona temporada és tan recomanable com la primera. És un plaer deixar-te portar pel seu fil conductor, que sembla que no té rumb però ho acaba lligant tot de manera brillant. El que acaba documentant és com som les persones. Per exemple l'episodi del vi li serveix per parlar sobre com necessitem formar part d'alguna cosa.

 

5. "Hacks"

Semàfor Groc

A quina plataforma: HBO Max

Què és? Sèrie sobre una comediant veterana interpretada per Jean Smart a qui li costa continuar sent rellevant. El seu mànager té la idea de fer-la treballar amb una guionista molt jove que recentment ha estat "cancel·lada" per una piulada. Totes dues s'odien mútuament, fins que aprendran a sentir admiració l'una per l'altra.

Veredicte: La història és molt previsible, però el xoc generacional funciona i elles tenen gràcia clavant-se comentaris àcids l'una a l'altra. La començareu per passar l'estona i acabareu estimant-les.

 

6. "Landscapers"

Semàfor Verd

A quina plataforma: HBO Max

Què és? Sèrie sobre un matrimoni aparentment anodí que esdevé el centre d'una investigació policial quan troben dos cadàvers al seu jardí. Olivia Colman interpreta la dona de la parella i fa una feina espectacular. Només per ella val la pena "Landscapers".

Veredicte: Però és que a més la sèrie arrisca amb un humor negre que és sorprenent en una sèrie basada en un cas real i jugant amb imatges oníriques i fins i tot elements fantàstics per introduir-nos en el món íntim d'aquesta parella que era molt peculiar, i ens fa dubtar episodi a episodi sobre si van cometre el crim.

 

7. "Arcane"

Semàfor Verd

A quina plataforma: Netflix

Què és? És una sèrie d'animació basada en un videojoc que està ambientada en un univers on hi ha tensions entre dos mons. Una ciutat rica i molt tecnològica governada amb mà dura i uns suburbis plens de criminals on no hi ha llei. Explica la història de diferents personatges marcats per les tensions entre aquests dos mons.

Veredicte: És una sèrie que entra per la vista. L'animació és espectacular, i cada episodi és vibrant. El món on passa l'acció es pot respirar. Es veu sòlid i viu, i no cal saber res del videojoc per entrar-hi. Les històries que s'hi expliquen són emocionants, a més d'estar carregades d'acció. A diferència d'altres és una sèrie molt consistent on tots els elements funcionen.

 

8. "The Expanse"

Semàfor Groc

A quina plataforma: Amazon Prime

Què és? S'ha estrenat l'última temporada d'aquesta sèrie, una de les millors de ciència-ficció dels últims anys, que imagina que els humans colonitzem el Sistema Solar. La sèrie està basada en unes novel·les de James S. A. Corey i té com a punt fort com treballa els conflictes polítics i diplomàtics en aquest escenari.

Veredicte: Continua sent una sèrie molt política, amb lectures socials interessants, però alguns dels actors, com el líder dels ciutadans del Cinturó i el seu fill, no estan a l'alçada i a més han anat guanyant pes, llastant el conjunt de la sèrie. Les tres primeres temporades, de notable alt, i a partir d'aquí ha anat baixant.

 

9. "Totes les bèsties, petites i grosses"

Semàfor Verd

A quina plataforma: Filmin

Què és? És una sèrie britànica sobre uns veterinaris que treballen a l'Anglaterra rural dels anys 30. Paisatges molt verds, educació britànica i escenes amb animals sorprenentment ben rodades. És com si barregéssim "Downton Abbey" amb "Veterinaris". Està basada en una novel·la autobiogràfica de James Herriott, que era veterinari, i això explica la capacitat per presentar casos molt diversos.

Veredicte: La segona temporada s'acaba d'estrenar i continua sent una sèrie plaent com una llar de foc, ideal per mirar sota una manta ara que ve el fred. És afable, càlida, i apta per tota la família.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut