Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Ser noia d'imatge en una discoteca: "Només som un producte"

El cas de Dani Alves ha fet emergir un fenomen força ocult, però habitual, en l'oci nocturn: la gestió dels reservats i les funcions de les anomenades noies d'imatge

RedaccióActualitzat

Són noies, a vegades molt joves, a qui les discoteques conviden o directament paguen perquè representin el local i atenguin els clients vip. Però el secretari general de FECASARM, la patronal de l'oci nocturn, Joaquim Boades, nega al "El matí de Catalunya Ràdio" que se'ls doni cap directriu ni s'obligui les noies d'imatge a fer res:

"A mi no em consta. Que hi hagi noies d'imatge que se les obligui a estar amb els clients no existeix. Nosaltres portem a terme accions de qualitat, d'excel·lència, tramitant distintius internacionals per posar en valor la qualitat del servei."

Boadas afegeix que "tot el que està relacionat amb accions sexistes i que puguin discriminar homes o dones no són la nostra pràctica, al contrari".

Estrictes normes de comportament

L'experiència de la Marta i la Sandra que han exercit de noies d'imatge durant uns anys, però, diu el contrari. Elles van accedir a aquest món a través de contactes d'Instagram.

La Marta i la Sandra expliquen a "El matí" que quan van començar a fer-ne no tenien molt clar en què consistia:

"No érem molt conscients de la feina que suposava fer de "noia d'imatge". Volíem sortir de festa i si ens sortia gratis. Ens van dir que havíem d'anar amb vestit o faldilla  i portar sabates de taló prim."

Missatge  d'Instagram de captació d'una discoteca per una noia d'imatge
Missatge d'Instagram de captació d'una discoteca per una noia d'imatge (Catalunya Ràdio)

Relaten que havien d'estar sempre dretes i parlant amb els clients i denuncien les estrictes normes a que els sotmeten els responsables de discoteques que les capten per fer aquesta feina, entre elles "no portar mòbil; estar sempre dempeus, parlar amb els clients, ballar amb un somriure permanent i aportar bon rotllo a les taules".

Instruccions a les noies d'imatge d'una discoteca
Instruccions a les noies d'imatge d'una discoteca (Catalunya Ràdio)

"Noies llatines i operades"

Una vegada quan van arribar a la sala VIP, a Madrid, els van dir que no podien entrar perquè els clients havien demanat específicament "noies llatines i operades":

"Ens va frustrar molt perquè ens feia molta il·lusió anar a aquell reservat de Madrid. Ens van donar alternatives: podeu anar al reservat de 1.000, 2.000 o 3.000 euros. Això depèn dels preus que posen els clients."

Va ser allà on els responsables de la sala els van ordenar a la Marta i a la Sandra, que havien d'anar a un reservat a "entretenir" uns clients:

"Ens van fer ballar davant duna taula on hi havia 6 homes d'uns cinquanta anys que estaven asseguts, fumant i bevent mentre ens miraven. Ens vam sentir com si fóssim objectes."

La discoteca Waka Sabadell, a Sant Quirze del Vallès (ACN)(ACN)

Noies que capten noies

La Marta i la Sandra, expliquen que a les discoteques de Barcelona i del Vallès (on solen anar), no han viscut cap situació similar i que les "han tractat millor".

Però coneixen casos que no ha estat així: "Depèn de la discoteca", diuen. A més asseguren que ara hi ha normes més estrictes per les noies i de fet, cada vegada més hi ha més dones (sovint, exnoies d'imatge) encarregades de captar noves treballadores.

Apunten que hi ha molts pocs casos de nois d'imatge i que, quan es donen, són homosexuals.

La patronal es desentén

Joaquim Boades de FECARSAM, que representa 58 associacions de tot el país, assegura que l'empresa no intervé de cap manera en la socialització de les noies amb els clients dels locals:

"Que es digui que obliguem persones a anar amb certs clients és totalment increïble. Queda totalment fora de lloc. Un reservat és un espai on hi ha una o diverses persones que tenen diferents taules al voltant. A vegades interactuen entre elles, algú convida a prendre alguna cosa a l'altre. D'aquí que es digui que algú obliga a fer una cosa a una persona de l'altre grup és fals."

Protocol en el punt de mira

Per la seva banda, la Marta i la Sandra confessen que en cas d'agressió a una discoteca desconeixen quin protocol haurien de seguir.

El secretari general de la patronal assegura que, arran del cas Alves, s'està orquestrant una campanya contra les sales d'oci nocturn i això "atempta contra la imatge del sector":

"Són acusacions totalment fora de lloc i s'està atemptant contra la imatge dels empresaris de l'oci nocturn quan, en realitat, estan gestionant d'una forma molt correcta la diversió de milers de persones que és molt difícil i complicat."

La patronal de l'oci nocturn demana una condemna exemplar en el cas de la presumpta agressió sexual per la qual s'investiga Dani Alves. De moment ja s'han demanat ser acusació popular, i ara ho han d'acceptar les diferents parts.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut