Aragonès proposa pactar un referèndum amb l'Estat inspirant-se en la via canadenca
ANÀLISI

Seguim on érem ahir i abans-d'ahir

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

A quarts de dotze s'acabava ahir la primera sessió del debat de política general. Més de deu hores de ple, en un Parlament que es quedava sol, entrada la nit, amb una activitat que se suposa que és transcendental per al país.

El debat de política general és (o era) una de les cites més importants del curs polític, determinant per marcar els objectius del govern i les estratègies per aconseguir-los, i per actualitzar el mapa de situació dels partits respecte a l'acció de govern.

Fa temps que cal un periscopi per seguir la política catalana. I la d'ahir dubtosament sigui la millor manera d'engrescar la gent a seguir un debat: anar-hi amb les posicions tan marcades que fins i tot les rèpliques són previsibles, diputats amb posat ensopit, discursos enllaunats, sense esma. 

Que la política té i ha de tenir els seus tempos és evident, però també ho és que la societat fa temps que en porta un altre, de ritme; que els codis i el funcionament al carrer, a les empreses, a les famílies, són uns altres, i que la política se n'ha despenjat i es queda enrere.

Si els polítics no troben la manera de connectar-s'hi de nou, la política acabarà convertida en una mena d'univers paral·lel, que els ciutadans es miraran com ens miràvem ahir les imatges del que la NASA ens diu que és una nau xocant contra un asteroide.

Deu hores en la vida de qualsevol donen per a molt: per treballar, per tenir cura, per educar, per comprar, per crear o per acompanyar. Deu hores de debat de política general donen per seguir on érem ahir i abans-d'ahir. Amb uns socis de govern que ni se suporten ni ho dissimulen, i un interès escàs -mínim- per part de la resta de partits per arribar a punts en comú i mirar d'avançar.

El contrast amb la intensitat amb què es viu al carrer la preocupació per la factura de la llum i del gas, pel 15% que ha pujat la compra al súper en l'últim any o pels problemes de mobilitat és abismal.

La conclusió és automàtica. Es fa difícil connectar amb una política somorta. 
 

Anar al contingut