Gent al carrer protegida amb mascareta
Gent al carrer protegida amb mascareta (Reuters)
ANÀLISI

Sánchez s'estalvia anunciar mesures impopulars

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Mascareta a l'exterior. Aquesta és la mesura estrella amb què Pedro Sánchez vol fer front a la sisena onada del coronavirus, en un moment en què Espanya supera el màxim de casos diaris cada 24 hores. Ahir: 60.000 contagis. La xifra més alta fins ara. Tot i així, el govern espanyol presenta una bateria de mesures anticovid on no hi ha prevista cap restricció.

Ni es limiten aforaments, ni es posa un topall a les trobades familiars. Tampoc no es millora l'accés a les proves diagnòstiques, en un moment de psicosi de la població anant a la cacera del test de farmàcia en farmàcia; ni es reforcen els equips de rastreig; ni s'aprova cap mesura que facilit les baixes per positiu o per positiu a càrrec. Mascareta a l'exterior... i amb excepcions.

A falta de saber què diu exactament la lletra petita d'aquestes excepcions, la mesura estrella de Pedro Sánchez fa tota la pinta de ser exactament un "tot igual". Perquè des de finals de juny, ja era obligatori tenir sempre a mà una mascareta per posar-se-la a l'aire lliure en cas de no poder garantir el metre i mig de distància amb els altres.

Els experts i els metges catalans posen el crit al cel davant d'una mesura que troben absurda, injustificada i, sobretot, inútil per frenar la saturació de l'atenció primària i dels hospitals. Des del Comitè Científic Assessor de la Generalitat, la doctora Magda Campins creu que obligar a dur la mascareta a l'exterior és una mesura "superficial". Ho veu igual el portaveu de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, Mario Fontán, que considera que és una mesura "cosmètica". Una mesura, per tant, que contribuirà poc a frenar l'explosió de contagis de la variant òmicron i que, en canvi, pot accentuar, i molt, l'afartament de la població i els discursos d'extrema dreta, disposada a boicotejar-ho tot sempre i a tota hora en nom d'una idea pervertida de la llibertat.

Tornar a decretar l'obligació de la mascareta a l'aire lliure és una mesura que surt gratis al govern espanyol. Pedro Sánchez ha decidit que Nadal s'ha de celebrar, peti l'onada que peti. S'estalvia anunciar mesures desagradables i impopulars, i aconsegueix una rebaixa en la factura de la gestió de la pandèmia.

Governar vol dir assumir riscos i prendre decisions, i en aquest cas, Sánchez ha optat per deixar-ho en mans dels governs autonòmics. Uns governs que continuen, encara ara, dos anys després, desvestits d'un paraigua que doni seguretat jurídica a algunes de les mesures que aproven. I això acaba fent de la lluita contra el virus al conjunt de l'estat una orquestra desafinada, un caos territorial.

Anar al contingut