Sala-i-Martín: "Si volem lluitar contra el canvi climàtic haurem de pagar més per la llum"
El catedràtic d'Economia creu que la rebaixa de l'IVA no es notarà gaire a la butxaca dels consumidors
Sala-i-Martín: "Si volem lluitar contra el canvi climàtic haurem de pagar més per la llum"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Sala-i-Martín: "Si volem lluitar contra el canvi climàtic haurem de pagar més per la llum"

El catedràtic d'Economia creu que la rebaixa de l'IVA no es notarà gaire a la butxaca dels consumidors

Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

El preu de la llum està disparat i es manté en màxims històrics. Fa poques setmanes es van arribar a pagar 94,63 euros el megawatt hora, de mitjana. Un rècord al qual també es va arribar al gener, quan el temporal Filomena va congelar gran part de la Península.

Aquesta pujada de preus coincideix amb la posada en marxa de les noves tarifes elèctriques i amb l'anunci del govern espanyol, d'aquest dilluns,  del canvi d'IVA del 21 al 10%

L'economista Xavier Sala-i-Martín posa sobre la taula que aquest augment de preus és una realitat. De fet, el preu del megawatt hora ha pujat un 50% des del 2017. Si aquell any pagàvem uns 43 euros per megawatt, ara en paguem 65 euros de mitjana. A més, recalca que malgrat parlar de la factura de la llum, el que consumeix més no és la il·luminació, sinó els electrodomèstics: 

"No paguem per la llum. La llum, abans, era la major part de la factura però ara són els electrodomèstics. El que fa que pugi la factura de la llum són les neveres, els aires condicionats…" 

Però, com s'explica aquest augment tan exagerat dels preus? I quina influència tindrà el canvi d'IVA en les factures mensuals d'electricitat? 

El catedràtic d'Economia explica que hi ha tres factors que expliquen aquesta pujada de preus: el cost de producció de l'electricitat, la lluita contra el canvi climàtic i els impostos. 


Les primeres matèries, cada cop més cares

L'electricitat es produeix de diferents maneres i utilitzant matèries primeres diverses, com el carbó o el gas. El problema és, segons Sala-i-Martín, que el preu d'aquestes matèries està pels núvols. El preu del gas, per exemple, s'ha multiplicat els darrers mesos. Sobretot, perquè hi ha un gran augment de la demanda en països europeus i a la Xina. Per tant, si puja el preu del gas, puja el preu de l'electricitat. 


La lluita contra el canvi climàtic

El segon factor que introdueix l'economista és l'objectiu que es va marcar la Unió Europea per lluitar contra el canvi climàtic. La UE va crear el  mercat de drets d'emissió. És a dir, va imposar que les empreses que emetessin CO2 necessitessin un permís per fer-ho. Un permís que seria distribuït per la mateixa UE.

El preu d'aquest permís depèn de l'oferta i la demanda. Amb l'objectiu de lluitar contra el canvi climàtic, la UE va decidir donar menys permisos i, per tant, pugen els preus d'aquests:

"El preu d'emissió entre els anys 2013 i 2017 costava uns 4 euros per tona emesa de CO2, l'any 2018 el preu era 20 i actualment el preu és 50. El preu ha pujat perquè la UE ha reduït el nombre de permisos que dona. [...] La idea és que les empreses diguin: 'No ens surt a compte comprar permisos i ens passem a les energies netes.'"

Sala-i-Martín explica que, finalment, qui acaba rebent les conseqüències de les polítiques de la UE són els consumidors, que són els que paguen l'electricitat cada cop més cara. 


Els impostos de l'electricitat

El tercer i últim factor que explica l'augment dels preus de la llum són els impostos que hi ha sobre ella. A part de l'IVA, l'electricitat compta amb altres impostos específics i quotes. Segons Sala-i-Martín, "la reducció temporal de l'IVA fins al 10% que aprovarà el govern espanyol aquest dijous no arreglarà res" perquè aquest tercer factor és el que menys influència té en el preu de l'electricitat. 

D'aquesta manera, l'economista té clar que malgrat que el govern abaixi l'IVA el preu de la llum seguirà augmentant, si volem ser coherents amb el canvi climàtic: 

"Si un té com a objectiu la lluita contra el canvi climàtic, la conseqüència directa d'això és que els ciutadans han de pagar més per la llum i les empreses més per l'electricitat. Són dues cares de la mateixa moneda."

D'altra banda, Sala-i-Martín creu que les franges horàries són difícils de complir i més quan els electrodomèstics que més gasten han d'estar permanentment endollats, com és el cas de la nevera o els aires condicionats.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut