Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Sala-i-Martín: "És estrany que regions que cobren d'altres regions es permetin el luxe d'abaixar impostos"

El professor denuncia que hi ha un dèficit molt important amb Catalunya i un superàvit cap a altres "regions", sobretot, Andalusia

Actualitzat

Les particularitats del sistema fiscal espanyol

La teoria és que els andalusos tenen dret a decidir sobre la seva fiscalitat. A la pràctica, en el sistema espanyol és complicat i hi ha un gran dèficit fiscal cap a Catalunya. En canvi, hi ha un gran superàvit cap a altres regions, bàsicament, Andalusia.

El sistema agafa diners dels impostos dels catalans i els porta a altres llocs. Des d'un punt de vista de solidaritat, en teoria, està bé, perquè Catalunya és més rica que Andalusia. El dèficit fiscal amb Catalunya és massa gros per ser justificat en termes de solidaritat.

Què són els impostos?

Els ciutadans aporten diners a l'Estat sense cap contraprestació directa. Amb aquests diners, el govern es finança i fa tot el que ha de fer. Per tant, es tracta d'aportacions no voluntàries i sense contraprestació directa.

Pensant en el mecanisme de recaptació, va en funció de l'impost. En el cas de l'IRPF, per exemple, l'empresa va posant diners al banc.

On van els diners dels impostos?

El govern hi finança serveis, però no van només als que els paguen. Per exemple, passa amb les autopistes. Es mantenen amb els impostos..., també d'aquells que no les fan servir. A Espanya no es pot saber on van amb detall els diners perquè el govern ho amaga. Sí que tenim la informació dels grans números, com què costa el salari del rei o l'AVE, però no el detall, que sí que es pot tenir en altres països.

Un revolt de l'autopista A-2

Un revolt de l'autopista A-2 (ACN / Àlex Recolons)

Quina mena d'impostos podem trobar i qui els paga?

Exemples d'impostos directes són el de patrimoni, el de successions o l'IBI. Els indirectes, en canvi, graven els usos que fas. Per exemple, quan compres un producte. En teoria, en els directes qui més té és qui més paga... O el sistema està dissenyat perquè sigui així. Hi ha qui intenta escaquejar-se.

Les lleis són extraordinàriament complicades i per això hem d'anar a buscar assessors fiscals. Si ets molt ric, pots pagar advocats que trobin maneres més sofisticades per escaquejar-se. No estem parlant d'evadir; estem parlant d'eludir, que no és el mateix.

Si ets molt ric, pots pagar advocats que trobin maneres més sofisticades per escaquejar-se (Canva)

Espanya i Catalunya

Algunes persones tiren de picaresca per evitar pagar. N'hi ha, per exemple, que en la corrupció troben l'excusa perfecta per deixar de pagar impostos. El govern espanyol no compleix el que marca l'Estatut, que estableix que Catalunya ha de rebre en proporció a la població que representa sobre el total de l'Estat.
 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut