Sala-i-Martín: "Alliberar les patents no resol la falta de producció de vacunes contra la Covid"
L'economista creu que pot desincentivar les farmacèutiques a l'hora d'invertir en investigació quan hi hagi una nova pandèmia
Sala-i-Martín: "Alliberar les patents no resol la falta de producció de vacunes contra la Covid"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Sala-i-Martín: "Alliberar les patents no resol la falta de producció de vacunes contra la Covid"

L'economista creu que pot desincentivar les farmacèutiques a l'hora d'invertir en investigació quan hi hagi una nova pandèmia

Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

Els Estats Units han plantejat fa poc una suspensió temporal de les patents de les vacunes contra el corornavirus que ha obert un gran debat. De moment no hi ha una decisió ferma. Mentre la Unió Europea està disposada a debatre'n a llarg termini, hi ha països com Alemanya que s'hi oposen.

L'economista i col·laborador d'"El matí de Catalunya Ràdio", Xavier Sala-i-Martín, creu que el problema de la falta de vacunes contra la Covid no s'acaba amb la suspensió temporal de les patents perquè el problema és un altre:

"Estem en un món injust on no hi ha prou vacunes per a tothom i on qui es queda les vacunes són els països rics, com els Estats Units, Israel, Anglaterra o la Unió Europea."

Sala-i-Martín tampoc creu que el problema siguin preus massa alts perquè els països més pobres també n'han pogut comprar. Considera que el debat no s'ha de situar en si alliberar les patents solucionarà el problema, sinó en el fet de preguntar-nos per què no hi ha prou vacunes i si això és per culpa de les patents.


Per què no hi ha prou vacunes?

El professor de la Universitat Colúmbia creu que el principal escull és la complexitat de fabricar una vacuna:

"Fer vacunes no és com fer rodes de bicicletes. És un procés molt complicat que no totes les empreses del món són capaces de fer, sobretot les d'ARN missatger."

Per ampliar la producció de vacunes, el que han fet les empreses que tenen les patents és donar llicències a empreses farmacèutiques d'arreu del món. Aquí a Catalunya, per exemple, Reig Jofre té una llicència per produir la vacuna de Janssen.

Fins i tot les grans multinacionals que van invertir en vacunes contra la Covid però van fracassar han rebut llicències i ara Sanofi està produint AstraZeneca i Merk, dosis de Pfizer.

Boicots i escassetat de components

Una vacuna necessita milers de components químics i biològics per fabricar-se però el problema, segons Sala-i-Martín, és que ara mateix no n'hi ha. En part, per culpa del boicot comercial que va instaurar Donald Trump a l'Índia, que és el país que més fàbriques de vacunes té. És a dir, com que els Estats Units encara tenen prohibit vendre'ls els components, l'Índia no té prou ingredients i no produeix al ritme que podria.

"La manera de solucionar això no seria deixar els boicots?", es pregunta Xavier Sala-i-Martín.

"Tot i que sembla molt atractiva la idea d'alliberar les patents, dubto que solucioni el problema. El problema és la manca de producció."


Futures pandèmies

Segons l'economista, alliberar les patents no només no resol el dèficit de vacunes sinó que crea altres problemes perquè pot desincentivar les farmacèutiques a l'hora d'invertir en investigació sobre vacunes, quan hi hagi una nova pandèmia.

Sala-i-Martín reconeix que el sector públic ha invertit també molts diners en les vacunes però no creu que això doni dret a dissoldre el contracte amb les farmacèutiques.

"Recordeu que vam estar resant durant un any sencer perquè aquestes empreses trobessin una vacuna. Ara, que poden rendibilitzar la inversió no els hi podem dir: us expropiem."

Està convençut que aquesta no serà l'última pandèmia de la humanitat i necessitarem que les empreses farmacèutiques tornin a fer un esforç per trobar una solució.

En resum, creu que tota la producció que es pot fer ja s'està fent, tenint en compte els condicionants, i insta els governs a col·laborar perquè es facin més fàbriques i es pugui produir més vacunes.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaCoronavirus Vacunes

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut