Repensar la societat post-Covid: "No hi haurà tornada a la normalitat"
El filòsof Josep Ramoneda i la sociòloga Marina Subirats analitzen quin món ens deixarà el coronavirus i els reptes col·lectius de futur
Repensar la societat post-Covid: "No hi haurà tornada a la normalitat"
El matí de Catalunya Ràdio

Repensar la societat post-Covid: "No hi haurà tornada a la normalitat"

El filòsof Josep Ramoneda i la sociòloga Marina Subirats analitzen quin món ens deixarà el coronavirus i els reptes col·lectius de futur

Actualitzat
Repensar la societat post-Covid: "No hi haurà tornada a la normalitat", amb el filòsof Josep Ramoneda i la sociòloga Marina Subirats a &qu…
Una parella amb mascareta davant del mosaic "El món neix en cada besada", de Joan Fontcuberta

El 23 de gener es va complir un any del confinament de Wuhan. I aviat farà un any que es van detectar els primers casos de coronavirus a Catalunya. Què hem après durant aquests mesos i com ens pot ajudar la filosofia a gestionar aquesta sensació de retorn a la casella de sortida?

Josep Ramoneda, periodista, filòsof i escriptor, assegura que no podem obviar que la distopia, aquella societat futura de característiques negatives que causen l'alienació humana, s'ha tornat de carn i ossos: "Això impressiona", en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio".

"La sensació que estem en temps de pròrroga és molt real i depèn de com vagi, si cal una altra pròrroga, les tensions poden créixer".

De la incredulitat a la profunditat

Per a Marina Subirats, catedràtica emèrita del departament de Sociologia de la UAB i llicenciada en Filosofia, hem passat de la incredulitat inicial de la pandèmia a la profunditat. Aquí la vida era relativament fàcil, però ens hem adonat de cop i volta que preservar la vida és difícil. Malgrat tot, és un moment clau per repensar la societat i analitzar què passa quan tensem tant la sanitat, l'educació o la política que ja no poden més.

"Ens estan demostrant una falta de sentit democràtic que fa vergonya. La primera cosa que hauríem de repensar, quan sortim de la pandèmia, és la vellesa i el treball de les cures"

Crèiem que érem una societat aparentment molt estable, però la Covid ens ha posat davant de l'evidència de la mundialització, que fins ara havia estat econòmica o climàtica, sense acabar d'assumir que el que està passant a l'Àfrica o a la Xina també té conseqüències aquí, argumenta Subirats.
 

El poder de la por i la nova normalitat

Hi ha res més perillós que la por, sobretot quan afecta la salut? Josep Ramoneda hi afegeix un altre element: la culpa.

"El poder de la por és infinit, però si a sobre tenim por de contaminar els altres, la servitud voluntària està garantida".

En aquest sentit, Ramoneda alerta que es pot imposar un model autoritari, que plou sobre mullat en un moment en què la democràcia liberal està en qüestió.

"No hi ha tornada a la normalitat, a la tardor de 2019. Moltes coses s'hi assemblaran però caldrà veure si hi haurà una rectificació de la situació cap al costat bo o cap al costat dolent"

Contradiccions d'una època complexa

La pandèmia també ens està deixant moltes contradiccions, recorda Ramoneda. Com ara, que en un moment de màxima acceleració es pari tot, menys els motors de l'anterior acceleració. És a dir, ens quedem a casa, però gegants com Amazon, Google, Netflix s'accelerin més que mai i sota el paraigua de l'eufemisme de serveis essencials.

Una altra contradicció és que hem tallat el vincle amb els altres països i ja no viatgem, però, en canvi, comencem a compartir objectes:

"La mascareta s'ha convertit en universal. Ens unifica a tots en el moment en què precisament estem menys en contacte"

Tampoc podem oblidar com està canviant el mecanisme de comunicació, un salt de conseqüències antropològiques molt rellevants, segons els experts, i que tindrà conseqüències:

"Hem passat dels sentits a les pantalles, però al mateix temps descobrim ara que el principal dels sentits és el tacte. En el moment en què ens el retiren, és quan descobrim que necessitem el contacte físic"  


L'adaptació de l'espècie humana vs. conseqüències

És evident que l'espècie humana té una capacitat d'adaptació extraordinària. El filòsof Josep Ramoneda recorda que al cap de dos mesos del primer confinament, fins i tot ens va fer mandra haver de tornar a sortir al carrer.

Ara, però, estem en una situació que, a mesura que s'allarga, fa créixer els factors psicològics i cal estar molt atent a les conseqüències mèdiques, psicològiques i físiques. Ramoneda alerta que poden ser molt greus en alguns sectors de la societat.

"Els joves que han empalmat la crisi econòmica del 2008 amb aquesta, genera moltes inquietuds i interrogants"

Desobediència vs. disciplina col·lectiva

En aquest sentit, Marina Subirats apunta que la generació jove té un handicap afegit, i és que se l'ha educat sense sentit de la responsabilitat. Des del seu punt de vista, que cal canviar molt el sistema educatiu per ensenyar més enllà de les matemàtiques.

"Als joves se'ls ha educat cap a la llibertat, sobretot després del franquisme. Però això dona un resultat que ara els ajuda: 'vull això i ho vull ara, i a més hi tinc dret'".

Aquesta manera de pensar fa que sigui molt difícil d'acceptar la disciplina col·lectiva, diu Subirats, que es pregunta per la salut moral de la societat. Som capaços de pensar en la col·lectivitat, per sobre dels interessos individuals?
 

Límits vs. llibertats

La catedràtica emèrita de Sociologia creu que la manera de combatre la Covid, al marge de la medicina, és que els humans ens comportem d'una altra manera:

"Després de milions de morts, i que han mort d'una manera terrible, això només s'aturarà si tothom accepta les normes. Cal entendre que no és una norma per reprimir-me a mi, sinó una norma per aturar el virus"

El filòsof Josep Ramoneda considera que cal acceptar els límits i tots n'hem de tenir consciència: "No tot és possible, i ara ho sabem". Tot i que també convida a estar molt alerta pel que fa a les llibertats: "Quan te'n retiren una, te la tornaran? Veurem si les recuperem totes o en deixem alguna en el camí".

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut