El matí de Catalunya Ràdio

Receptes amb cítrics abans no marxi l'hivern

Amanida de taronja, infusió amb mandarina o mató amb llimona, entre les opcions

Actualitzat

Taronges, llimones, mandarines, pomelos i aranges: espremem el món dels cítrics abans no marxi l'hivern i ens vingui la primavera a sobre! Ens arriben a taula just al moment que els dies són més curts i són rics en vitamina C.

Suc o peça de fruita?

L'ideal és consumir el suc com més aviat millor. L'oxidació de vitamina C comença tan bon punt comencem a esprémer les taronges i el suc entra en contacte amb l'oxigen de l'aire.

Quant triga a oxidar-se del tot? Això depèn de l'acidesa i de la temperatura. Si considerem l'acidesa de la taronja, la degradació d'aquesta vitamina a temperatura ambient és relativament lenta, així que poden passar diverses hores abans que s'oxidi de manera significativa.

El suc no substitueix cap de les peces. Si comparem els valors nutricionals d'una taronja sencera amb els mateixos grams del seu pes en suc, el suc aporta moltes més calories, menys fibra i és molt menys saciant, és a dir, que no ens fa marxar la gana. És a dir, beure suc de fruita és beure molt de sucre sense deixar de tenir gana.

Encara que sembli xocant, l'OMS promou el consum de fruita per tenir bona salut, però vincula el consum de sucs a l'obesitat... i la càries!

(Canva)

Amanida amb taronja

Aquesta amanida duu:

  • col blanca
  • bulb de fonoll
  • taronja
  • iogurt (de cabra o d'ovella)

Procediment:

  • Enretirar les fulles exteriors de la col i guardar-les per al caldo o per fer-ne saltats o trinxats (no les llencis!)
  • De les fulles centrals de la col n'enretires els tronxos (i van al caldo, també) i els talles a juliana ben prima
  • Talla el bulb de fonoll també a juliana
  • La taronja, la peles deixant-la en carn viva, que se'n diu: la peles de manera que no hi quedi rastre de pell blanca
  • Treu els grills de la taronja i els afegeixes al bol on hi tenim la juliana de col i la de fonoll

Això ho amaneixes amb un parell o tres de cullerades de iogurt i amb una vinagreta que haurem fet amb oli d'oliva i canviant el vinagre pel suc d'aquest manyoc de taronja que ens queda a les mans després d'haver-ne tret els grills.

 

Què fer amb la pell de la taronja

Pots confitar-la:

  • Agafa els retalls de pell de taronja i els talles a tiretes rectangulars
  • Posa'ls en una cassola amb dues parts d'aigua i una de sucre i, amb compte i a foc baix, que vagin fent almívar i caramel·litzant
  • Quan siguin translúcides, treu la cassola del foc, deixa que baixi una micona la temperatura i afegeix un bon raig de cointreau

Guarda aquest confit de pell de taronja per amanir els pans de pessic, els iogurts naturals, per endolcir les infusions o per acompanyar una presa de xocolata.

 

Pastissets d'ametlla i taronja

Es fan amb taronges senceres amb pell i tot. Ingredients i procediment:

  • Agafa dues taronges senceres, rentades, i les bulls una horeta i quart
  • En calent, tal com venen, les tritures ben fines amb el túrmix
  • En aquesta pasteta hi afegeixes 250 g d'ametlla en pols, 250 g de sucre, 1 sobre de llevat químic i 6 ous batuts
  • Ho emmotlles en motlles de financiers (aquells lingots petits que recorden lingots d'or)
  • Cou-ho al forn a 160 graus. En 10 minuts els tindràs llestos!
  • Deixa'ls refredar i de cap a la capsa de galetes per afalagar les visites
(Canva)

Què fer amb les mandarines?

Les mandarines són l'esmorzar d'emergència ideal per als fills quan tens un matí que no tens pa per fer entrepà. Pots guardar la pell de la mandarina i fer-la servir al llarg de tot l'hivern per fer-ne coses diferents: sempre ha de ser ben rentada. Què pots fer?:

Si l'assequem, val per alegrar tes i infusions vàries, però pensa que el timol és, per exemple, un dels elements que diferencia les mandarines d'altres membres de la família de les taronges. I aquest timol és el que dona a la farigola l'olor característica.

Pots incorporar la pell de mandarina a guisats de vedella o de pollastre, als farcellets d'herbes.

Per la seva gran quantitat de vitamina C, i si et fa mandra esperar a assecar-la, amb la pell de les tres mandarines que ens acabem de menjar, fem una infusió fantàstica per ajudar-nos contra els refredats.

Procediment per fer la infusió:

  • Posa les pells de tres mandarines en 600 ml d'aigua, que han de bullir fins a quedar reduïts a dues terceres parts, si no forteja molt
  • Posa-hi una cullerada de sucre, de mel, una cullerada d'aquella pell confitada de taronja, o una mica de gingebre ratllat
  • Serveix-ho en tassa grossa
(Canva)

Què fer amb les llimones?

Quan et sobri mitja llimona o diverses llimones i no sàpigues què fer-ne, pensa en dues coses: mató i pollastre.

La llimona i el pollastre estan fets l'un per a l'altre. Què pots fer?:

  • Caldos de pollastre tailandès suau i aromatitzat amb herba llimona
  • Pollastres a l'ast i al forn amb la pell fregada amb llard, herbes i llimona i amb mitges llimones a dintre
  • Entrepans de pollastre arrebossat de sobres del sopar d'ahir, amb el pa untat de maionesa amb suc de llimona i pell de llimona ratllada i una micona de tabasco perquè piqui
  • Pollastre arrebossat del restaurant xinès amb aquella salsa transparent de llimona que pots fer a casa

Procediment:

  • Fer el pollastre a la planxa, amb la sal i el pebre i l'oli i tota la pesca
  • Recollir els sucs torrats del pollastre de la paella amb el suc de dues llimones
  • Fer-li fer xup-xup, reduir-ho i lligar-ho, si cal, afegint-hi una culleradeta ben petita de maizena desfeta prèviament en una micona de suc de llimona fred
(Canva)

Fer mató amb llimona

El mató no es defineix tècnicament com a formatge perquè no es fa servir ferment de cap mena per fer-lo, sinó que simplement es talla la llet amb un element àcid per separar-ne la part sòlida (el mató) del xerigot (el sèrum).

Ingredients:

  • Un litre de llet que no sigui UHT, és a dir: pot ser crua, fresca o pasteuritzada, de la que trobaràs a la secció de refrigerats
  • 30 grams de suc de llimona

Procediment:

  • Posa la llet en un cassó al foc i fes-la bullir
  • Just quan bulli, alerta que no vessi, para el foc
  • Deu segons després, tira-hi el suc de llimona i remena
  • La llet ha d'estar per sobre dels 95 graus sense bullir. Si és més freda pot no funcionar. Si ho has fet bé observaràs que la llet es talla

Si la llet no es talla, segurament és que no havia arribat a la temperatura adequada. Posa el cassó uns segons més al foc i se't tallarà. Deixa-ho refredar a temperatura ambient durant aproximadament 30 minuts (fins a 45º-50º)

Posa un colador amb la malla fina a sobre d'un recipient, també pots fer servir un mocador de fil a sobre del colador que tinguis. Cola la llet tallada: el xerigot passarà al recipient i el mató quedarà en el colador. Deixa que el mató es vagi escorrent a la nevera i que es refredi

ARXIVAT A:
Cuina
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut