Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Xavier Sala-i-Martín: "L'Estat està gestionant la crisi del coronavirus de manera sectària i irresponsable"

L'economista i professor de la Universitat de Columbia reclama al govern espanyol que elimini tots els impostos durant dos mesos per donar una treva a treballadors i empreses

Actualitzat

Aturar el contagi del coronavirus està posant a prova no només els sistemes sanitaris, sinó també la fortalesa i la solidesa de l'economia. Les caigudes dels mercats mostren la intranquil·litat dels inversors i això crea nerviosisme a molts ministeris d'Economia. Xavier Sala-i-Martín, col·laborador d'"El matí de Catalunya Ràdio", afirma que el govern espanyol no està prenent mesures prou valentes.

El nou marc econòmic i jurídic hauria de permetre les empreses garantir els llocs de treball i els treballadors quedar-se a casa sense por de perdre la feina.

En aquest sentit, s'haurien d'eliminar tots els impostos durant els pròxims dos mesos. Si això no es fa, la crisi econòmica provocada per la pandèmia del Covid-19 es podria allargar fins a 10 anys. L'Estat no ha actuat amb prou previsió:

​"A la Xina, o fins i tot a Itàlia, els va agafar desprevinguts, però aquí ja estàvem avisats. Algun dia haurem de demanar explicacions, per exemple, a tots els que no volien cancel·lar el Mobile World Congress perquè va ser iniciativa privada, no de l'Estat."

Les mesures de l'Estat haurien de ser més contundents?

Xavier Sala-i-Martín remarca la importància de prendre les decisions adequades quan toca: Ser valents en cas d'urgència i no deixar caure ningú. Estem en una economia de guerra i hi ha conceptes que ja no són aplicables:

"La magnitud de les mesures no és la que hauria de ser. No podem discutir qui és vulnerable i  qui no ho és. En aquests moments, tothom és vulnerable. Hi ha gent que ha passat a ser vulnerable, encara que el govern no ho consideri i que seran clau per superar la crisi."

Sobre la partida d'ajuda aprovada pel consell de ministres, Sala-i-Martín afirma que no és moment d'entrar en una espiral de burocràcia:

Decidir qui té i qui no té accés als diners del govern no funcionarà. Tampoc la distribució de material. Els processos burocràtics ara no ens serveixen perquè necessitem accions ja."

Què ha de fer l'Estat en una situació d'economia de guerra?

Admirat i criticat a parts iguals pel seu tarannà liberal, Sala-i-Martín és partidari de la mínima intervenció de l'Estat. Això, en una situació normal. Ara, però, és diferent:

"Tots els llibres d'economia liberal tenen un capítol que diu quan ha d'intervenir l'Estat: en guerres, tsunamis, epidèmies... En aquestes situacions és important que intervingui l'Estat. Fins i tot ho diu Hayeck, el pare dels més liberals dels liberals. Cal la intervenció de l'Estat, però ara veiem la seva inoperància. "

La prioritat haurien de ser els ciutadans, les empreses i construir les bases perquè l'economia es ressenti el mínim possible en la sortida d'aquesta crisi. Xavier Sala-i-Martín ha llistat algunes de les mesures que el govern espanyol hauria de prendre amb urgència.

Incentivar que la gent es quedi a casa

Durant el confinament de la població i els pics de contagi, seria molt útil subsidiar o posposar el pagament dels rebuts de la llum o el gas.  

Per facilitar que la gent es quedi a casa, l'executiu haurien d'incentivar els serveis a domicili de supermercats, restaurants i proveïdors.

Quines mesures econòmiques cal prendre durant i després de la crisi del coronavirus?
 

Rentar-se les mans 

Abaratir la factura de l'aigua seria una mesura coherent si estem demanant als ciutadans que es rentin més sovint les mans i tinguin més cura de la neteja i la higiene.

Ajudar les empreses de transport

Es podria establir una moratòria dels impostos per a les empreses de transport. En el cas de les mercaderies i, donat el seu pes per abastir la població, Sala-i-Martin és partidari d'una estimulació econòmica i fiscal del sector per part de l'Estat.

Mantenir viva l'economia

Les conseqüències socials i econòmiques del coronavirus ja s'estan deixant sentir a Catalunya. Els ERTO s'han disparat i, segons les dades del Departament de Treball, el 19 de març afectaven més de 32.000 treballadors arreu del país.

Quines mesures econòmiques cal prendre durant i després de la crisi del coronavirus?
 

Injectar diners perquè les empreses no perdin pistonada és clau per evitar una crisi de la magnitud de la crisi del 2008:

"Si ara comencen a tancar empreses que funcionen per falta de liquiditat i perquè no poden pagar salaris o impostos, en la postcrisi ens vidrà un "tsunami". En lloc d'una crisi de sis mesos, serà de 10 anys, com la del 2008".

Perdonar o posposar el pagament d'impostos

L'economista i professor de la Universitat nord-americana de Columbia proposa que, durant els pròxims dos mesos, se suspengui el pagament de tota mena de tributs.

"Que al març i a l'abril ningú pagui l'IBI ni l'impost de la renda, ni avançaments, ni res."

Mitigar la por de les famílies

Els treballadors no poden viure amb el pànic constant de perdre la feina. L'exemple a seguir, segons Sala-i-Martin, és Dinamarca.

Davant la situació d'emergència, sindicats, treballadors i empreses daneses s'han posat d‘acord per pagar el 100% dels salaris. El 75% l'assumeix l'Estat i el 25% va a càrrec de l'empresa.

A canvi, el treballador renuncia a uns dies de vacances i l'empresari es compromet a no acomiadar ningú.

"A Dinamarca, tothom fa una mica de sacrifici a canvi de mantenir llocs de treball perquè, el dia que s'acabi la crisi, totes les empreses funcionin i tothom torni a la situació on estava."

I després del coronavirus, què?

La situació que estem vivint passarà tard o d'hora i llavors serà el moment d'impulsar l'economia. Mesurers per incentivar el consum o abaixar els tipus d'interès serien la millor recepta per contribuir a la recuperació.

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut