Imatges dels logotips de les plataformes Netflix, HBO Max, Disney+, Movitar+, Amazon Prime i Filmin
Imatges dels logotips de les plataformes Netflix, HBO Max, Disney+, Movitar+, Amazon Prime i Filmin
El matí de Catalunya Ràdio

Quina plataforma audiovisual s'ajusta més als teus gustos?

El preu, la qualitat de l'oferta i estrenes que siguin tendència són alguns dels factors determinants a l'hora de fer la tria

Actualitzat

1. Netflix

Val la pena si: voleu mirar les sèries que tothom comentarà

És la plataforma que, periòdicament, aconsegueix que la sèrie que estrena sigui la sèrie que està mirant tothom. Per tant, és la plataforma que molta gent té per un fet purament social: si no et vols quedar fora de la conversa a la feina, amb la família, amics, etc. has d'haver vist la sèrie de Netflix que tothom comenta.

Que sigui la que més es comenta no vol dir que sigui la millor. De fet, ja vam comentar que Netflix està tenint dificultats a l'hora de generar sèries noves d'un nivell alt. Actualment, els seus grans èxits són sèries ja veteranes com "Stranger things" o "The Crown". Haurem de veure si "El joc del calamar" funciona a la segona temporada.

Les noves sèries que li generen un pic de popularitat darrerament són minisèries, que es consumeixen en un cap de setmana i tenen una popularitat ràpida i breu, com "Unorthodox", "Gambito de dama", "¿Quién es Anna?" o "Dahmer". Entre aquests pics hi ha períodes en què estrenen poques sèries que realment valguin la pena, però és difícil abandonar la plataforma perquè la propera sèrie que segurament comentarà tothom molt probablement s'estrenarà a Netflix. 

De tota manera, té problemes amb el fet de competir amb plataformes que són propietàries de franquícies amb una popularitat molt gran, i està perdent aquesta posició. De moment, continua sent la plataforma més popular i comercial. 

(Netflix)

2. HBO Max

Val la pena si: prioritzeu la qualitat de la sèrie.

HBO Max hereta el prestigi d'HBO i la seva aposta per la qualitat i les sèries amb un valor artístic elevat. És la plataforma que té, amb molta diferència, el millor fons de catàleg perquè hi trobareu les grans sèries d'HBO, com "The Sopranos", "The wire", "Six feet under" o "Band of brothers". Només per això ja val la pena.

En paral·lel, ha aconseguit tenir la seva gran sèrie comercial, que és "Game of thrones". Tot i haver-se acabat, la convertiran en una franquícia que, de moment, continua sent popular. Això divideix els usuaris d'HBO, ja que l'HBO clàssica no hauria espremut mai una sèrie d'aquesta manera, però és producte d'aquesta era de les plataformes on es busca competir amb marques reconeixibles.

Com que és propietat de Warner, en el futur HBO Max podria explotar altres franquícies populars. Fa temps que es parla d'una possible sèrie de Harry Potter. Per tant, és una plataforma de qualitat amb noves pràctiques comercials. El seu principal punt feble és tecnològic (l'aplicació no funciona tan bé com la d'altres).

3. Disney+

Val la pena si: teniu fills i voleu continguts per a ells i per a vosaltres.

Fonamentalment, és una plataforma per a famílies perquè concentra sèries i pel·lícules de Disney i de Pixar. I amb això té un contingut infantil més potent que el de la resta de plataformes. Però si només fos això, seria una plataforma que funcionaria com a complement d'altres. És a dir: tinc Disney+ per als nens i una altra plataforma per a mi. I aquest no és el pla. Es vol fer la competència a les grans plataformes, no complementar-les.

I ho estan aconseguint. Ha estat la plataforma que més ha crescut aquest any. Ho han aconseguit amb franquícies que agafen un públic molt ampli, com "Star wars". Però sobretot fent sèries que busquen específicament el públic adult: com ara "Dopesick", sobre la indústria farmacèutica, la sèrie sobre els "Sex Pistols" o la sèrie sobre Mike Tyson. Busquen decididament contingut adult.

El missatge és: la podràs fer servir per als nens, però també hi trobaràs contingut que t'agradarà a tu. Per tant, es presenta potencialment com una plataforma molt completa que podria acabar d'explotar amb estrenes com la de la sèrie de "Willow". 

Les millors bandes sonores de sèries, amb Toni de la Torre
"The mandalorian" (Disney+)

4. Movistar+

Val la pena si: només si us interessen les sèries espanyoles.

Té molts clients perquè és el servei d'una operadora que és l'antiga Telefónica, que durant molts anys va ser un monopoli. Com a plataforma és l'hereva també de l'antic Canal+, que durant molt de temps feia el paper de distribució de sèries internacionals que no es podien mirar aquí de cap altra manera possible. Moltes sèries de Netflix van arribar aquí per primer cop a través de Movistar.

A mesura que les plataformes s'han instal·lat aquí ha perdut el paper de distribuïdora central de les sèries internacionals. Encara continua portant aquí moltes sèries, com "The good fight" o "This is going to hurt", però no és el seu rol principal. Per pal·liar-ho, ha apostat fort per la producció pròpia de sèries espanyoles.

El resultat d'aquesta aposta és irregular. És cert que les sèries espanyoles han apujat el llistó en els últims anys i ha estat sobretot a través de produccions fetes a Movistar+, però n'hi ha poques que tinguin un nivell realment alt. Movistar+ ofereix altres continguts i serveis amb què potser són alguns usuaris en tenen prou, però pel que fa a les sèries em sembla una plataforma prescindible.

5. Filmin

Val la pena si: voleu una plataforma que busca la qualitat i és exigent tant en sèries com en cinema

És una plataforma petita però està fent les coses molt bé. Per començar, si parlem de cinema és la plataforma de referència, amb contingut molt ben seleccionat. Originàriament tenia molt de cinema d'autor però actualment té cinema de tota mena i realment és un goig passejar-se per la llista de la plataforma per a un cinèfil.

També tenen una bona tria de documentals, de concerts i bon contingut infantil. Pel que fa a les sèries, a Filmin hi trobareu produccions, molt sovint europees i britàniques, que pel risc artístic difícilment trobaríeu en una altra plataforma. Aquí sí que es mantenen en la filosofia de la sèrie d'autor i descobreixen moltes perles. És una plataforma per gaudir si sou sibarites de l'audiovisual.

una pantalla de televisor amb Filmin
La pantalla de televisor amb Filmin

6. Amazon Prime Video

No val la pena: només si aprofiteu l'Amazon Prime.

Amazon Prime Video és la plataforma que aprofites. És a dir, la majoria de gent que la fa servir ho fa perquè ja paga el servei prime d'Amazon per fer compres i resulta que inclou el prime video. Ja que el tenen, l'aprofiten. De fet, molta gent segurament el té i no l'aprofita. És estrany l'usuari que es dona d'alta d'Amazon prime per mirar les seves sèries, no tenen aquesta rellevància.

La sèrie d'"El Senyor dels Anells" havia de canviar aquesta tendència, però Amazon no està donant les xifres en el nombre de subscriptors, cosa que és sospitosa. Si el contingut de prime video no serveix per generar subscriptors nous, només serveix per mantenir els que ja tenen: és a dir, per enfortir la fidelitat de qui ja té Amazon i que li costi més donar-se'n de baixa.

Són dues funcions diferents. Amb la primera el que seria lògic és que Amazon invertís en prime video per fer-lo créixer, amb la segona la inversió ha de ser inferior. Per tant, jo us diria: considereu Amazon només si creieu que traureu profit del principal negoci de la subscripció, que és la botiga en línia.

El Prime Video és només un afegit on, de tant en tant, hi ha alguna sèrie que val la pena, com "The marvelous Mrs. Maisel", per exemple. Però no té sentit contractar-la només per les sèries. 

'Els anells del poder'
"Els anells del poder" (Amazon Prime Video)

7. Apple Tv+

Val la pena si: voleu una segona plataforma per combinar amb la subscripció d'alguna de les plataformes més consolidades

Té una situació semblant a la d'Amazon. És un servei que s'afegeix com a complement per als clients d'Apple, que tenen l'aplicació al seu dispositiu i a qui sovint regalen un temps de subscripció per la compra d'un telèfon mòbil o una tauleta, per exemple. És contingut per fer més llaminer el producte d'Apple. 

Té un catàleg més petit que el d'Amazon i que el de la majoria de plataformes. La diferència aquí és que els encerts d'Apple TV+ comencen a ser nombrosos. "Ted Lasso" s'ha convertit en el seu èxit comercial i als últims Emmy va guanyar com a millor comèdia. Però també té sèries excel·lents com "Severance", que fàcilment podríem considerar una de les millors noves sèries de l'any.

El futur del servei pinta molt bé, perquè Apple hi està posant molts diners i atrau molt de talent tant del món de la televisió com del cinema. L'any vinent estrenaran "Masters of the air", la nova minisèrie d'Spielberg i Tom Hanks ambientada a la Segona Guerra Mundial, i també s'han quedat la nova sèrie de Vince Gilligan, el creador de "Breaking bad" i "Better call Saul". Malgrat tot, encara estrenen poc i, per tant, és una plataforma per contractar puntualment.
 

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut