Quim Torra: "Els primers mesos Pedro Sánchez no prioritzava la salut, sinó altres coses"
El seu mandat va començar amb una trucada i va acabar amb una pancarta. Quim Torra fa balanç dels seus dos anys i mig com a president de la Generalitat, un període marcat pel pols amb l'Estat i la gestió de la pandèmia
Quim Torra: "Els primers mesos Pedro Sánchez no prioritzava la salut, sinó altres coses"
El matí de Catalunya Ràdio

Quim Torra: "Els primers mesos Pedro Sánchez no prioritzava la salut, sinó altres coses"

El seu mandat va començar amb una trucada i va acabar amb una pancarta. Quim Torra fa balanç dels seus dos anys i mig com a president de la Generalitat, un període marcat pel pols amb l'Estat i la gestió de la pandèmia

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Des del 28 de setembre, Quim Torra és el primer president català inhabilitat en exercici del càrrec. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el 131è president de la Generalitat reconeix que estava mentalitzat per anar a la presó.

Sobre la política professional i el funcionament dels partits, diu sentir-se decebut. Torra fa balanç de la seva gestió, dels reptes de l'independentisme, i afirma que la pandèmia ha deixat al descobert l'autèntica cara de molts dirigents.

La pandèmia i la presa de decisions

La Covid-19 va canviar les prioritats. La promesa d'aprovar els pressupostos i convocar eleccions es va haver d'ajornar.  

Ara ja no està al capdavant del govern, però el president confia en la bona gestió. La prova: les mesures s'han endurit. Torra té clar que ,si cal, s'enduriran encara més:

"Primer és la salut de les persones i evitar qualsevol pressió de lobbies.  Cal ser transparents amb les dades i la ciutadania."  

El president ha remarcat la importància de prendre decisions de manera ràpida i ser exigents amb tothom: 

"Recordi els primers 15 dies on demanàvem el confinament total, mascaretes... A mi se m'ha titllat de tot, però per a mi era un deure exigir a l'Estat que complís amb les seves obligacions."  

Pedro Sánchez

Amb l'estat d'alarma, el contacte entre els presidents autonòmics i La Moncloa es va intensificar. Ja havien coincidit a la taula de diàleg i en alguna altra reunió, però la pandèmia va permetre a Quim Torra tenir un tracte diari amb Pedro Sánchez.

"Vaig veure un home que no prioritzava la salut i la vida de les persones, sinó altres coses. És possible que jo ho tingués més fàcil perquè jo no tinc l'lbex-35 a cau d'orella. Jo podia demanar a la ciutadania aplicar restriccions, assessorat pels experts i amb total transparència."

La dita cogovernança -afirma Torra- va resultar ser una pèrdua de competències i una cadena de decisions errònies, començant per la centralització de les compres de material sanitari. 

El president català ha acusat Sánchez de fer un ús polític de la pandèmia, plantejant-la com si fos una guerra, amb militars informant durant les primeres setmanes, i sempre remarcant la importància de la unitat. 

La pandèmia a Madrid

Quim Torra s'ha mostrat molt crític amb com s'han fet les coses a Madrid i diu que el confinament arriba tard. S'ha entrat en una espiral de conflictivitat i, en comptes d'una discussió científica, s'ha passat a una partida d'escacs política.  

"Voler treure rèdit polític de la gestió de la pandèmia és un error garrafal." 

ayuso i sanchez
 

El paper dels experts

El president ha assegurat que les decisions del govern català sempre han comptat amb l'aval dels experts. Així ho demostra el fet que es demanés al doctor Oriol Mitjà que liderés la creació d'un pla d'actuació a Catalunya. Això, segons Torra, contrasta amb la gestió del govern central. 

"Vaig demanar a l'Estat informes científics que fonamentessin les seves decisions. Mai me'n van fer arribar cap."

Els sacrificis d'assumir la presidència

Al costat dels presidents Puigdemont i Mas, Quim Torra va participar divendres en un acte a Perpinyà, contraprogramant la visita a Barcelona del rei i de Pedro Sánchez. La fotografia de tots tres a la Catalunya Nord demostra que, els últims anys, ser president de la Generalitat és un càrrec de risc. 

Els presidents Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, aquest divendres, a Perpinyà

Torra ha reconegut que n'era perfectament conscient quan va assumir la presidència: 

"Estava mentalitzat que aniria a la presó com els nostres companys. Fins i tot, ho vam parlar a casa."

No ha anat a la presó, però ha estat inhabilitat i no es penedeix de res: 

"Tornaria a penjar la pancarta. Era el meu deure explicar a la ciutadania el que defensava el govern." 

Decebut amb la política professional

Quim Torra assegura que no s'afiliarà al partit de Carles Puigdemont perquè vol mantenir-se com una figura independent.

Advocat, escriptor i editor, diu sentir certa decepció sobre el funcionament dels partits polítics, un funcionament que dificulta tenir un debat honest i obert.

"El que més m'ha sorprès és el doble llenguatge de la política catalana. Hi ha un llenguatge sobre la taula i un altre a sota."

Les eleccions i el futur de l'independentisme

La pandèmia va portar a un segon pla la pèrdua de confiança amb el seu soci de govern, ERC. La prioritat era evitar el col·lapse hospitalari i salvar la vida de les persones.

Tot apunta que les eleccions seran el 14 de febrer i Torra creu que l'independentisme no pot deixar escapar l'oportunitat. El president manté el compromís amb el mandat del primer d'octubre i planteja els comicis com un plebiscit.

"Si no superem el 50% dels vots, hem de canviar d'estratègia, però si l'aconseguim, això ha de tenir conseqüències jurídiques."

El president no ha concretat quines haurien de ser aquestes conseqüències, potser per no comprometre les negociacions que, al seu criteri, han d'iniciar les formacions independentistes.

Torra alerta que la repressió ha afectat l'independentisme, fent-lo caure en l'autocensura i la baralla contínua. Si no hi ha entesa entre totes les forces que defensen que Catalunya sigui un estat, Torra té un pronòstic: desafecció.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut