La candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat Laura Borràs i els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull (EFE)
ANÀLISI

Qui serà el nou líder de Junts?

Actualitzat

Feia temps que Carles Puigdemont tenia previst deixar la presidència de Junts per Catalunya. De fet, feia molt que no participava en les executives. Puigdemont sempre ha cregut que el moviment independentista havia de superar les sigles partidistes o bé aglutinar-se en un només gran partit.

Ho intentarà ara amb el Consell per la República, encara que és difícil que ERC estigui per la feina de donar-li protagonisme a un líder que no sigui del seu propi partit.

Dit això, la retirada de Puigdemont obre la lluita pel lideratge a Junts. En teoria, el seu gest i el de Jordi Sànchez haurien d'afavorir una llista unitària, però serà difícil si no és amb una mena de bicefàlia.

La batalla serà entre Laura Borràs i Jordi Turull. Ella és una persona molt carismàtica en el partit i ell compta amb el reconeixement d'haver passat per la presó. Hi ha diferències ideològiques entre tots dos? Difícil apreciar-les. Els dos ho tornarien a fer, asseguren, encara que no en aquest moment. Turull té més experiència a l'hora de dirigir un partit, però no sempre és això el que voten les bases.

Si s'enfronten i guanya Turull, és probable que Junts continuï en el govern perquè en aquest sentit Turull ve de la tradició convergent. Si guanya Borràs, s'obre la possibilitat que Junts surti del govern, que és el que va defensar ella després de les eleccions, i això deixaria el president Pere Aragonès en una situació molt precària. D'aquí un mes tindrem la resposta.

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont
Anar al contingut