La mascareta és obligatòria a l'interior del transport públic (ACN)
ANÀLISI

Què vol dir "el final"?

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Dos anys i mig després, el món es prepara per passar pàgina oficialment de la pandèmia del coronavirus. L'emergència sanitària que ens ha tenallat durant mesos i mesos, que va aconseguir -literalment- aturar el món, i que deixa una factura humana altíssima.

En xifres globals: 610 milions d'infectats, 6 milions i mig de morts. A l'estat espanyol: 13,3 milions de contagis i més de 113.000 morts. Xifres de vertigen, molt doloroses, per qui ho ha viscut en pròpia carn, però que en realitat encara poden ser molt superiors. Un estudi sobre l'excés de mortalitat en diversos països calcula que l'impacte de la covid-19 pot ser fins a tres cops més gran del que recullen les dades de l'OMS.
 

En tot cas, un malson que ara és a prop del final. Per primer cop en molt de temps, la mateixa OMS és optimista. Diu que estem en la millor posició perquè es pugui posar fi a la pandèmia. Diu que ja es veu el final, perquè el nombre de morts setmanals durant els últims set dies ha estat el més baix des que va començar la pandèmia, i anima a fer un últim esforç, a no deixar de pedalar. És a dir, a insistir en la prevenció, la detecció i la vacunació per evitar variants noves del virus i -sobretot- més morts.

El dubte és: què vol dir "el final" quan estem parlant d'un virus, una amenaça microscòpica, invisible per a l'ull humà, que porta 30 mesos colant-se per tot arreu, sempre per davant dels científics i -evidentment- dels governs. Encara ara es detecten positius. Què vol dir que "ara som a prop del final"?

Potser més que "al final", l'OMS es refereix al "control" de la malaltia. És a dir, a la capacitat de convertir la covid en una entrada més del catàleg de malalties estacionals, amb vacunes per contenir-la, tractaments per minimitzar-ne els símptomes i els casos greus, i una tolerància assumida davant una xifra baixa de mortalitat. Per tant, un control generalitzat.

Segurament és aquí on som a prop d'arribar, perquè és evident que el virus no està erradicat. Encara pul·lula aquí i allà. I la població mundial no està ni de bon tros immunitzada, perquè les vacunes que aquí ens han d'insistir perquè ens les posem, a molts països només han arribat de passada. El que segurament sí que ha arribat al final -encara que ni l'OMS ni cap altre organisme internacional en farà un comunicat oficial- és la paciència de la gent.

Anar al contingut