Arcadi Oliveras
Arcadi Oliveras
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

Què diria Arcadi Oliveres sobre la guerra d'Ucraïna?

Vicky Molins, Enric Canet, David Fernández i Carme Trilla recorden Oliveres com un lluitador contra les injustícies, 1 any després de la seva mort

Jordi Barranca, Elisabeth EspunyActualitzat

Arcadi Oliveres va morir el 6 l'abril del 2021, ara fa un any. Amb la seva mort es va perdre un referent social de la Catalunya contemporània. Va passar tota una vida lluitant per una alternativa al capitalisme, i va encarnar la lluita per la justícia social, per la pau i l'antimilitarisme. Era un mestre i un activista que va anar més enllà de la seva professió d'economista. Lluitador contra les injustícies per aconseguir millorar la vida de les persones, com destaca a "El matí de Catalunya Ràdio" la monja Vicky Molins:

"Lluitava molt per revelar la veritat de les coses. Recordo molt la il·lusió que sempre tenia per tenir un món millor."

Entre les moltes lluites socials en què va estar involucrat hi ha la reivindicació de dedicar un 0,7% de l'IRPF a cooperació o en contra de les guerres. De fet, va ser el president de Justícia i Pau entre el 2001 i el 2014. Un lideratge que es troba molt a faltar, segons el director del Casal dels Infants del Raval, Enric Canet.

"Agafem el seu relleu i fem el mateix. Em temo que ni tenim líders que ens liderin en aquest àmbit ni nosaltres mateixos tenim l'energia necessària per mantenir les causes per les quals ell lluitava."

La guerra d'Ucraïna

Oliveres era molt crític amb l'OTAN. De fet, va defensar que Espanya no havia de formar part de l'Aliança Atlàntica en el referèndum del 1987. Què en diria ara, de la invasió de Rússia a Ucraïna? Segons Enric Canet, posaria l'èmfasi en ajudar tots els refugiats que fugen de les guerres.

"Ens diria que no solucionarem el problema dels ucraïnesos sense solucionar també, a la vegada, el problema dels altres. Hem d'estar al costat dels ucraïnesos però també hem d'estar al costat dels refugiats que hi ha al nostre país."

L'activista, periodista i escriptor David Fernández destaca que es fixaria en tot allò que condueix a una guerra.

"Una guerra comença molt abans que comenci (el combat entre exèrcits), com la pau."

En tot cas, l'esclat d'un conflicte armat l'hauria consternat, com recorda Carme Trilla, presidenta de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge.

"Les atrocitats sense sentit... De fet, mai en tenen, de sentit, les atrocitats. Ens deixen consternats. Tot això t'hauria dolgut profundament."

L'Arcadi Oliveres va ser un home que va dedicar la seva vida a lluitar per la pau i pels seus amics va deixar grans lliçons de vida. Per Trilla, la seva saviesa és un dels elements que més es troba a faltar avui dia.

"El teu ensenyament de pau, de conciliació, d'entendre les raons profundes de les coses segueix viu i aplicable. Malauradament. Gràcies de nou, Arcadi. La teva saviesa la seguim necessitant. Com veus."

Lliçons que va donar fins al final. En aquest sentit, Vicky Molins recorda com va reaccionar quan els metges li van confirmar que la seva mort s'aprovava.

"Ens va ensenyar com saber viure i com saber morir. Per mi, la seva mort va ser una lliçó molt gran."

365 dies de la mort d'un mestre per molts activistes, polítics, economistes i periodistes d'aquest país que sempre el recordaran tant a les places com a les aules de la Universitat Autònoma de Barcelona, on va donar classe.

ARXIVAT A:
Arcadi Oliveres
Anar al contingut