Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

"Quan et viola algú proper i hi ha alcohol pel mig, no és fàcil identificar-ho", el testimoni de la Rut

Gran part de les agressions sexuals passen dins l'àmbit privat i els responsables són de l'entorn proper de la víctima

Actualitzat

A Catalunya cada dia es denuncien tres violacions, però hi ha una xifra oculta formada per les agressions no denunciades. És el cas de la Rut, una noia de 23 anys que va patir una violació quan en tenia 15. Entendre el que li havia passat no va ser fàcil, perquè, en el seu cas, l'agressor era un amic seu: 

"Tots ens imaginem una violació com que t'agafa un desconegut i et viola. Però no és sempre així, el meu cas va ser molt més enrevessat. Quan és algú proper i hi ha alcohol pel mig, no és fàcilment identificable per a una nena de 15 anys. Durant 2 anys  vaig arxivar-ho dins del meu cap".


La Rut durant dos anys va amagar el que havia passat, sense ser conscient de la gravetat dels fets:

"Va ser arran de conèixer una dona que havia patit violència masclista que vaig identificar que m'havia passat el mateix".


Després d'entendre la situació que havia viscut, va decidir explicar-ho als seus cercles més propers. El seu entorn va ser el punt de suport necessari per tirar endavant.

Explica que realment si tens algú proper que ha patit una situació així és important preguntar a la persona què necessita. Ella va comptar amb el suport de les seves companyes:

"Tinc amigues que s'han encarregat de parlar amb el noi que em va violar i fer pedagogia amb ell. Això és més important que el càstig o la presó".

A més, a Igualada, on viu, hi ha una xarxa de dones que es protegeixen entre elles en entorns festius i poden vetar persones en segons quins espais. El seu agressor va ser vetat automàticament i no se li va permetre entrar als espais col·lectius. 

 

 

En el seu moment, la Rut no es va plantejar denunciar, va parlar amb altres companyes que els havia passat el mateix i amb advocades i va tenir la sensació que no valia la pena: 

"Havien ja passat 3 anys, el procés és molt llarg i costós en l'àmbit emocional, totes tenim cara i ulls i veiem casos molt més fàcils de condemnar, com el cas de La Manada. Si a ells no els agafen, per què a mi em faran cas?"


La Rut se sent desprotegida per part de l'estat i de la justícia, i creu que s'haurien de fer canvis en el sistema. La seva cura principal ha estat integrar-se en una agrupació feminista, fer teràpia i parlar-ho amb l'entorn.

Hi ha diversos recursos a disposició de les dones que creguin que poden estar sent víctimes de violència masclista.

El telèfon específic d'atenció i informació és el 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia, cada dia de l'any, atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut