Quan em vacunaran i quina vacuna em posaran?
Les persones d'entre 40 i 44 anys ja poden demanar hora. A partir del juliol s'obrirà la immunització als ciutadans d'entre 16 i 39 anys sense franges d'edat
Quan em vacunaran i quina vacuna em posaran?
Quan em vacunaran i quina vacuna em posaran?
Cues organitzades al vacunòdrom de Fira de Barcelona, diumenge passat (EFE / Enric Fontcuberta)
El matí de Catalunya Ràdio

Quan em vacunaran i quina vacuna em posaran?

Les persones d'entre 40 i 44 anys ja poden demanar hora. A partir del juliol s'obrirà la immunització als ciutadans d'entre 16 i 39 anys sense franges d'edat

Judit Pastor i CostaActualitzat
TEMA:
Covid-19

La campanya de vacunació ha experimentat un salt de gegant després de l'arribada al maig de milions de dosis, una bona notícia que va anunciar el mateixPedro Sánchez. Aquesta nova xifra rècord ha permès accelerar el ritme d'entregues i de ciutadans vacunats.

Segons el calendari de vacunació, el juny estava reservat per a les persones d'entre 40 i 49 anys. Pocs dies després de començar la vacunació dels ciutadans d'entre 45 i 49 anys, Salut ha anunciat que les persones d'entre 40 i 44 anys --les nascudes entre els anys 1977 i 1981-- ja poden vacunar-se. Poden demanar cita a través del web vacunacovidsalut.cat, o bé esperar la trucada del CAP.

Quina vacuna em toca?

De 70 a 79 anys

Se'ls està posant Pfizer i Janssen. La majoria ja han rebut la primera dosi. Ara estan esperant la segona.

De 60 a 69 anys

Ara mateix són l'únic grup a qui es pot posar la d'Oxford-AstraZeneca, a més de la de Janssen. També estan a l'espera de segones dosis.

De 50 a 59 anys

La vacunació d'aquesta franja va començar el 10 de maig. Se'ls està posant Pfizer i Janssen. És un dels grups d'edat més nombrosos, més d'un milió de persones, i s'espera que al juny ja hagin rebut almenys una dosi.

De 40 a 49 anys

La franja d'entre 40 i 49 anys ja poden demanar cita per vacunar-se. Se'ls posarà Pfizer, Moderna o Janssen. En conjunt, el grup de 40 a 49 són més d'un milió de persones. 

De 39 a 16 anys

Es començarien a vacunar al juliol. El més probable és que a partir d'aquest punt, s'eliminin les franges d'edat i es vacuni tothom de cop. Se'ls posarà la vacuna que hi hagi disponible en cada moment.

Entre un 8 i un 10% dels citats als punts de vacunació massiva no es presenten
Una infermera vacuna una dona al Palau d'Esports Catalunya, a Tarragona (ACN/Eloi Tost)

Nens i adolescents

L'Agència Europea de Medicaments va aprovar l'ús de la vacuna de Pfizer-BioNTech entre els 12 i els 15 anys. En una entrevista a "El suplement", Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d'Educació, va assegurar que el departament treballa perquè, si tot va com està previst, es vacuni els joves als instituts.

Embarassades

El Ministeri de Sanitat ha autoritzat, finalment, que es puguin vacunar tant les embarassades com les dones lactants, quan els correspongui pel grup d'edat. També se'ls posarà Pfizer i Moderna.

Col·lectius vulnerables

Salut prepara un pla per vacunar les persones més vulnerables, com ara les que viuen al carrer, els temporers o els migrants en situació administrativa irregular. Es començaran a vacunar a partir del juny i se'ls posarà la de Janssen, que només necessita una dosi.

Aquesta vacuna també s'aprofitarà per completar la immunització de grans dependents de difícil accessibilitat, persones amb discapacitat intel·lectual, amb malaltia mental severa o autisme profund.

D'altra banda, Janssen es farà servir per a cooperants que es desplacen a països d'alt risc o a persones que degut a la seva activitat laboral es trobarien fora d'Espanya en el moment d'haver de rebre una segona dosi.

Malalts de risc

En aquest cas, se'ls aplica la vacuna de Moderna, als hospitals. Fins ara s'ha fet servir per vacunar el personal sanitari i ara es va aplicant a les persones trasplantades, pacients immobilitzats, malalts amb càncer actiu i amb altres patologies de molt alt risc.

ARXIVAT A:
Covid-19Vacunes
Anar al contingut