Intel·ligència artificial
Intel·ligència artificial
ANÀLISI

Prohibir la intel·ligència artificial és absurd

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Una nova tecnologia comença a treure el nas. Potser heu sentit a parlar del ChatGPT. Tècnicament és un robot amb una xarxa neuronal d'aprenentatge que genera textos a partir de les dades que se li han introduït. La particularitat d'aquest ChatGPT és que els textos que crea són sorprenentment naturals, fins al punt que comença a provocar problemes, per exemple, en l'educació. 

El robot està tan ben entrenat i té un funcionament tan potent, que imita la manera de parlar dels humans. La imita molt bé. Fa servir un llenguatge natural, pot mantenir converses i pot resoldre dubtes sobre qualsevol tema. Pot fer una redacció, pot escriure notícies, receptes de cuina, informes sobre lleis, poemes i pot preparar guions d'entrevistes. De fet, per avui ha preparat el guió de la conversa que tindrem més tard amb l'expert en tecnologia Josep Maria Ganyet.

El ChatGPT comença a estar molt estès en alguns països, on ha irromput a l'escola. A Nova York han hagut de prohibir-ne l'ús, perquè els treballs que prepara semblen tan autèntics que els professors temien no saber-los distingir dels que els alumnes fan de la seva pròpia mà.

També a Austràlia han pres mesures: les universitats més importants del país avisen que tecnologies com la del ChatGPT són una manera de copiar i a partir d'ara tots els estudiants hauran de fer els treballs i els exàmens amb paper i bolígraf.

No hi ha intel·ligència artificial que iguali la durícia al dit del mig de tan prendre apunts a mà. Potser serveix per a això, la tecnologia, per recuperar maneres de fer en desús. Però en realitat, intentar contenir un avenç un cop cau en mans de la població és bastant inútil

En el moment en què la gent se'l fa seu, li dona ús, qualsevol invent és imparable. La capacitat dels programes de l'estil del ChatGPT de generar textos originals i tan semblants als que podríem fer qualsevol de nosaltres, potser és una amenaça per al sistema educatiu o per a l'aprenentatge d'estudiants i universitaris.

Però també és una oportunitat. Les generacions més joves incorporen ja de forma natural totes aquestes tecnologies. Ho fan molt més ràpidament i més fàcil que nosaltres. Prohibir-les o intentar mantenir-los-en al marge per por a trencar la manera de fer de sempre és absurd. Hi conviuran, les faran servir de forma natural i segur que fins i tot les faran més potents. Aprendre també és això: incorporar els avenços tecnològics al dia a dia.

La desconfiança cap al ChatGPT és com la por d'allò nou i desconegut. Després de tot, encara podem estar tranquils perquè, com apuntava Juan José Millàs a El Periòdico fa uns dies, la intel·ligència artificial "no es mulla, que és el que cal per presidir consells d'administració, bancs i trons".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut