Carme Arcarazo, del Sindicat de Llogateres, Montse Serrano, del Col·lectiu Ronda, i Sílvia Torres, llogatera demandant, aquest dimarts a Barcelona (ACN)
ANÀLISI

Plantar cara als fons voltors pels lloguers abusius

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

La persistència, en alguns casos, és un art. A l'hora de denunciar injustícies i reclamar drets, sens dubte que la persistència té categoria d'art... fins i tot de proesa. 

Avui és notícia una sentència pionera: la primera a l'estat espanyol que anul·la gairebé totes les clàusules d'un contracte de lloguer a favor de la llogatera. És el cas d'una dona de Granollers que viu en un pis propietat del fons Azora, que li volia apujar el lloguer un 30%. De 690 a 1.100 euros al mes. 

El jutge considera que les condicions que establia el contracte eren abusives i fraudulentes. Vet aquí la proesa: un particular derrotant un colós. Azora és el tercer fons immobiliari més gran de l'Estat: és la matriu de tot d'empreses que gestionen un total de 20.000 habitatges.

Una victòria que encara té més força si tenim en compte que la llogatera és una dona jove (amb la doble dificultat que implica aquesta condició a l'hora de tenir un pis de lloguer) i que ha plantat batalla amb l'ajuda només (tot i que aquí 'només' té una dimensió gegantina) de dues plataformes: el Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda.

Té molt de mèrit la feina que fan aquests dos actors. Sense ells, i davant la incompareixença del govern espanyol, els llogaters queden en mans d'aquests fons voltor sense escrúpols. A Catalunya es va aprovar una llei que havia d'evitar situacions com la d'aquesta veïna de Granollers, però el govern espanyol va decidir recórrer-la davant del Constitucional i ara està bloquejada.

Per això es continuen signant contractes abusius. De fet, la dona que ara ha guanyat aquest judici és veïna de moltes persones que tenen un contracte similar, al mateix bloc de pisos. Per tant, aquesta sentència pionera, que considera "abismal" la pujada del 30% del lloguer que exigia Azora obre la porta a una allau de denúncies de llogaters sotmesos a condicions igual d'exagerades.

Bravo pel Sindicat de Llogateres i pel Col·lectiu Ronda. Bravo per aquesta veïna. I vergonya per al govern de l'Estat, que desatén un dels primers drets reconeguts a la Constitució i en el sentit comú de qualsevol: el dret a l'habitatge.

Desatén els inquilins i els aboca a abusos i injustícies com en el cas d'aquesta dona de Granollers que -per sort- ha demostrat que es poden revertir. Que es pot fer justícia. És qüestió de persistència. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut