Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

Per què continua pujant el preu de la llum?

El professor Sala-i-Martín repassa què passa amb el cost de l'electricitat, que no es redueix, malgrat que està en vigor l'anomenada excepció ibèrica

Actualitzat

Per què no baixa l'electricitat? Bàsicament perquè el preu del gas s'ha encarit. Per entendre-ho tot, primer cal recordar com es fixa el cost de l'energia. En aquest punt, cal recordar que tenim un sistema marginalista en què l'últim tipus d'energia que entra a la subhasta és el que marca el preu final:

"Si el preu del gas és a 70 €, i aquest és l'últim recurs que entra al sistema, és el que marca el cost final de l'electricitat. És a dir, que l'eòlica, la solar, la hidràulica i la nuclear es pagaran al mateix preu tot i ser més barates."

En els últims mesos el gas ha augmentat molt de preu per l'esclat de la guerra d'Ucraïna i les disrupcions del mercat que ha provocat la pandèmia. En aquest context és on el govern espanyol proposa el topall al preu del gas, per limitar-ne el cost i així també limitar els beneficis de la resta d'elèctriques.
 

El problema arriba quan la Comissió Europea dona el vistiplau a la mesura, el que es coneix com a excepció ibèrica, però inclou alguna contraprestació:

"Si a l'empresa que produeix gas el preu li puja, és evident que també augmentarà el preu final. Per tant, Brussel·les li diu al govern espanyol que ha de compensar les empreses de gas. Podreu cobrar 40 € als consumidors, però a elles se les ha de compensar fins a arribar al preu real del gas."

Aquest mecanisme és el que s'anomena el diferencial. Com el seu nom indica, és el que s'ha de pagar a les empreses i és la diferència entre el preu limitat pel govern espanyol i el real al mercat.

Reducció de l'IVA

El govern espanyol ha anunciat que rebaixarà l'IVA de la factura de la llum. Passarà del 10 al 5%. L'impacte, però, no queda clar que sigui molt important:

"És veritat que una part del cost final de l'energia, i també dels carburants, són impostos. Però rebaixant-los, cal tenir en compte què faran les empreses. Si es redueixen els impostos, augmentaran el preu i així es quedaran amb tota la reducció. És el que ha passat amb la benzina."

Tot just la setmana passada entrava en vigor el topall del gas. El problema és que va coincidir amb uns dies d'onada de calor en què el consum d'energia, en part pels ventiladors i aires condicionats, va augmentar i en què no hi havia vent, per la qual cosa es generava menys energia eòlica. Tot això s'ha traduït en un augment del consum de gas i, per tant, en un augment de les compensacions, la qual cosa ha repercutit en el preu final de la llum.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut