Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Oriol Junqueras: "Res del que vam fer era delicte, ens hem guanyat el dret a tornar-ho a intentar"

El president d'ERC reclama que, independentment que sigui a la presó o no, la negociació amb el PSOE no s'ha d'aturar

Actualitzat
TEMA:
Oriol Junqueras

Oriol Junqueras tenia immunitat parlamentària des del moment en què es van conèixer els resultats de les últimes eleccions europees. El revés del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a la justícia espanyola pot condicionar el futur del president d'ERC, les conseqüències del judici del procés i el resultat de les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. Què suposa per a Junqueras aquesta sentència? Quins són els seus horitzons i com afecta la investidura? Preguntes amb respostes, des de la presó de Lledoners, en la primera entrevista que concedeix després de la sentència de la justícia europea que confirma la seva immunitat parlamentària.

Enhorabona

Prudència...

Però està content...

Prudència, no sabem en què es traduirà, quin recorregut tindrà, ni quant durarà. Si el Tribunal Suprem demana el suplicatori perquè em suspenguin la immunitat, i el Parlament Europeu hi vota a favor, la immunitat que m'ha estat reconeguda amb la sentència decau. Molta serenitat.

Però avui es podria permetre estar content...

Ni mai estem deprimits, ni mai estem eufòrics...

Es pot imaginar que el Tribunal Suprem no apliqui la sentència de la sala gran del Tribunal de Justícia de la Unió Europea?

Estem acostumats que el Tribunal Suprem no faci les coses d'acord amb la llei. Res del que vam fer és delicte al Codi Penal. I som a la presó. Poden no aplicar la sentència. Però la sentència és explícita, clara, contundent.

 

Quines conseqüències té aquesta sentència per a Oriol Junqueras?

Ens dona una victòria i ens indica que acabarem guanyant. Ara bé, veurem quan guanyarem del tot. Aquesta sentència contribueix a demostrar fins a quin punt els aparells de l'estat espanyol forcen la interpretació de les lleis per afavorir les seves causes. I aquesta sentència, com d'altres, demostra que acumulem raons a favor nostre.

Què vol dir Junqueras quan diu "guanyar del tot"?

D'entrada, guanyar la nostra llibertat i el reconeixement que el nostre procés judicial està viciat del tot. Des de l'inici. Tot.

Res del que vam fer era delicte, no només era legítim, sinó que era legal, i ens hem guanyat el dret a tornar-ho a intentar. I vam assumir els riscos que implicava intentar-ho, i un d'aquests riscos era ser a la presó, i aquí estem

Legal?

Sí, legal. Del tot. Dins de la legalitat europea i espanyola.

L'espanyola? L'article 2 de la Constitució no permet declarar la independència d'una part del seu territori

Legal. La celebració d'un referèndum d'autodeterminació i la declaració d'independència no és un delicte, perquè no és al nostre Codi Penal. És legítim i és legal. En qualsevol cas, el dret espanyol està sotmès al dret internacional, que reconeix el dret d'autodeterminació.

Oriol Junqueras acaba de dir que ens hem guanyat el dret de tornar-ho a intentar?

Sí, en les circumstàncies que responen al principi democràtic: tenir majories clares i repetides en el temps, tant en nombre de vegades que les urnes ho corroborin com en l'exposició del projecte que es pretén.

Això vol dir que la ciutadania de Catalunya voti en diverses ocasions i superi el 50% de suport independentista?

Sí, la majoria del teu àmbit territorial. I això es deriva de la jurisprudència del Tribunal Internacional de la Haia. Si això es produeix en repetides eleccions i no hi ha dubtes, les institucions estan obligades a canalitzar aquesta voluntat de la ciutadania i que s'assumeixin les conseqüències jurídiques i legals, sempre en un context de multilateralitat, perquè això afecta les institucions catalanes, espanyoles i europees. La creació d'una república catalana afecta multilateralment moltes parts.

José Luis Ábalos diu que ERC ha abandonat la unilateralitat

Qui hauria d'abandonar la unilateralitat de la judicialització i de la repressió hauria de ser l'Estat, i sentències com la del Tribunal de Luxemburg els ho diuen d'una manera contundent.

 

Però vostès han abandonat o no, com diu José Luis Ábalos, la unilateralitat?

Sempre he estat multilateralista! Qualsevol projecte complex és multilateral, perquè té una afectació sobre molta gent, i té implicacions per a moltes persones. O no ho és, de complexa, una vida en família? És unilateral o multilateral? Multilateral. Perquè totes les relacions complexes ho són...

Així, dona la raó a la sentència del Tribunal Suprem quan deia que vostès amb el referèndum i la declaració d'independència no pretenien en realitat tirar endavant, sinó només pressionar l'Estat perquè s'assegués a negociar...

La sentència del Tribunal Suprem no té raó en res del que diu. Nosaltres no hem abandonat mai, mai, la voluntat de negociar amb l'Estat.

Ha sentit el president del Parlament Europeu, David Sassoli, que exhortava les autoritats judicials espanyoles a aplicar la sentència i es plantejava la composició de la cambra parlamentària de Brussel·les, i això inclou Carles Puigdemont i Toni Comín...

- Potser hauries de dir "Davide"...
- "Sassoli" amb l'accent a la "o", ho dic bé?
- Saps d'on ve "Sassoli"? De "pedreta", és el diminutiu de "pedra"...

Doncs la pedra que ha llançat Sassoli sobre la justícia espanyola és clara: que apliquin la sentència. Creu que el deixaran en llibertat?

... Espero.

La Fiscalia ha demanat al Suprem que no el deixi lliure...

La mateixa fiscalia que ha quedat rebregada pel Tribunal Suprem amb la sentència que no els ha donat la raó... Veurem...

Es veu assegut al Parlament Europeu exercint d'europarlamentari?

Seria un plaer i un honor.

En té ganes?

Sí, d'anar-hi a defensar la independència de Catalunya. Ganes de formar part una altra vegada del grup dels Verds, que és el més europeista de la cambra, de defensar que els estats pesin menys i d'afrontar els reptes que té la UE: el canvi climàtic, la feminització de la nostra societat i el repte majúscul demogràfic que tenim al davant...

Ahir, precisament, vam poder dedicar un quart d'hora enmig d'aquest terratrèmol judicial a parlar de les pensions...

Sí, mira, Alemanya, del 2016 al 2030 haurà tingut una pèrdua d'actius laborals de 8 milions de persones amb totes les implicacions que això té en els programes i la vida laboral de les persones. I això genera canvis en l'economia catalana també, amb uns deu anys de diferència. És un tema clau. I en canvi, a Espanya els amoïna haver d'estar comprometent els drets fonamentals de les persones... I aquí estem.

Però tornem al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, allà s'haurà de votar el suplicatori perquè el Parlament decideixi si li aixequen o no la immunitat...

Sí, i m'agradarà molt ser-hi. I vull veure com voten els meus companys mirant-me als ulls. Vull veure què voten. Vull preguntar-los mirant-los als ulls si creuen que jo hauria de ser a la presó. A Dolors Montserrat, que avui sentia que deia que jo havia de ser a la presó. Que m'ho digui mirant-me als ulls. Podria? Jo estaria encantat d'escoltar la resposta.

Aquesta sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea creu que permetrà declarar nul·la la sentència del Tribunal Suprem?

Aquest judici s'ha fet injustament, sense respectar els meus drets, i la sentència no hauria d'existir. Deixi'm expressar-ho d'una altra manera: els meus fills tenien dret a estar amb el seu pare i els dos milions de catalans que em van votar, a tenir-me assegut al Parlament Europeu representant-los, com a diputat electe. I de passada, si soc fora, m'agradaria tenir davant Meritxell Batet, presidenta del Congrés, i preguntar-li mirant-la als ulls també per què no em va permetre tornar al Congrés. I també li preguntaria a un amant de la filosofia, a Manuel Cruz, expresident del Senat, el mateix en relació amb Raül Romeva. Perquè la filosofia és saber, no? Coneixement. Doncs bé, el tribunal europeu els ha donat la resposta: van violar els meus drets. Però, quan sigui fora, m'agradarà parlar davant dels seus micròfons amb ells, mirant-los als ulls, i que m'expliquin per què.

 

Aquest dijous Manuel Cruz publicava una reflexió sobre el diàleg a El País...

El diàleg és important entre un pare i els seus fills. Que defensin Manuel Cruz i Meritxell Batet per què van prendre decisions en sentit contrari al que ara els ha dictat el tribunal europeu.

Oriol Junqueras, si surt de la presó, podria ajudar a tancar la negociació de la investidura...

No cal. Tinc un equip negociador que no em necessita.

S'ha d'aturar la negociació fins que vegem si els tribunals espanyols assumeixen la sentència?

En el moment de fer aquesta pregunta, no sabem que ERC està posicionant-se precisament en aquest sentit: que cal aturar les negociacions fins que l'Advocacia de l'Estat es pronunciï sobre la sentència que declara la immunitat d'Oriol Junqueras. Ell no ho sap. No ha vist ni ha parlat amb ningú encara. Però és evident que no vol ser ell qui condicioni la negociació d'investidura. I ens contesta sense dubtar-ho.

No s'ha d'aturar la negociació en cap cas. S'ha d'estar disposat a dialogar sempre, amb tothom, sempre..., independentment que jo sigui o no a la presó. Perquè hem de treballar per protegir i cuidar els drets de totes les persones. No fer-ho seria trair-nos a nosaltres mateixos

Com van les negociacions? Té l'esborrany dels documents que s'intercanvien?

[Oriol Junqueras desvia la mirada] No, no els tinc... Confio en el meu equip.

L'ha vingut a veure algun representant del PSOE?

[Torna a desviar la mirada i mig somriu] No em consta...

No li consta? Vaaaa...

No. No ha vingut ningú...

I del PSC?

No. Tampoc. Però sí que vaig poder saludar l'expresident Montilla. Va ser molt amable.

I Pablo Iglesias?

No, no ha vingut... Va venir per aquells pressupostos, recorda?

Sí... Tornem a la negociació. Quins fruits ha de donar la negociació perquè ERC passi a l'abstenció: taula de negociació entre governs per resoldre el conflicte polític, calendari fixat i sistema de validació dels acords?

Sí, aquestes són les condicions.

Encara que a la taula no hi hagi poder exercir el dret d'autodeterminació ni a curt, ni a mitjà ni a llarg termini?

Nosaltres no li diem al PSOE que no defensi la unitat d'Espanya i ells no ens poden dir a nosaltres que traguem de la taula negociadora el dret d'autodeterminació. La taula que sigui com sigui: de tres potes, de quatre, de cinc..., alta, baixa, la que sigui: si això es tradueix en bona voluntat.

Pactar amb el PSOE si no es compromet a pactar el referèndum d'autodeterminació condueix a un carreró sense sortida?

Els drets no decauen. El dret d'autodeterminació sempre, sempre, el defensarem.

Però quan s'ha de tornar a exercir?

Quan hi hagi una majoria clara, explícita, expressada a les urnes, que repetidament reclami la independència.

Carles Puigdemont també ens va dir l'1 d'octubre que les urnes havien de continuar marcant la majoria independentista. En això està d'acord amb ell?

Tenim vies de comunicació. I parlem, i segurament que estem d'acord en moltes altres coses, també en aquesta.

I quin és doncs el punt de trobada per resoldre el conflicte?

El que diem sempre: que sigui la ciutadania qui decideixi. L'acord l'ha de votar la gent.

El PSC proposa una reforma estatutària...

[Junqueras somriu]: La nostra opinió sobre això ja la sap, oi que sí? Em sembla bé que el PSC tingui la seva proposta. Nosaltres tenim una confiança nul·la en aquesta via de la reforma estatutària: la sentència del TC del 2010 n'és la prova. La solució política al conflicte és la ciutadania de Catalunya decidint.

El PSOE té pressa per a la investidura...

Jo tinc pressa per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. Si pot ser en els pròxims cinc minuts, millor.

Vostè no renunciarà a la independència de Catalunya?

Mai. Ningú més que jo vol la República Catalana. Ningú em guanyarà. Poden empatar-me, si volen..., però ningú em guanyarà. Si no, no seria a la presó.

Ahir, coincidint amb la sentència favorable a Junqueras, el TSJC va dictar la sentència que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra

Sí, inhabilitat per una pancarta. És una demostració de quin és el nivell de la justícia a Espanya. Poca cosa més s'hi pot afegir.

Què ha de fer Quim Torra a partir d'ara?

Governar per al conjunt de la societat, vetllar pel sistema educatiu, sanitari, pels drets de totes les persones que viuen al nostre país.

Però hi ha d'haver eleccions a Catalunya?

No és una decisió que hagi de prendre jo.

Però deu tenir una opinió

No és una decisió que hagi de prendre jo.

 

I si n'hi ha, serà vostè el candidat d'ERC a les eleccions al Parlament de Catalunya?

ERC ha decidit que sigui jo el candidat de totes les convocatòries electorals mentre jo sigui a la presó...

Però si la seva inhabilitació per la sentència del Suprem no canvia, perquè no s'anul·la el judici com vostès reclamen, no ho podrà ser...

La inhabilitació és tan injusta com la presó. Res no m'impedeix ser el candidat ara. La inhabilitació no ha d'existir, i per tant, puc presentar-me a les eleccions perquè el judici ha de ser nul.

I si no és vostè, serà Pere Aragonès?

Segur que ERC té molts candidats molt qualificats per ser-ho. Ho serà qui decideixi el partit.

Pere Aragonès?

Qui decideixi el partit.

Està d'acord amb l'acord fiscal a què ha arribat Pere Aragonès amb els comuns malgrat les crítiques que diuen que s'han apujat massa els impostos?

Sí, em sembla molt bé la proposta fiscal.

S'ha d'esgotar la legislatura?

Sí, el que serà bo per a la gent és que s'aprovin els pressupostos, però no té per què implicar que s'esgoti la legislatura.

Qui podria mediar en aquest conflicte? Cal un relator internacional, com reclama JxCat?

Crec en tot el que faciliti que hi hagi una solució al conflicte polític. I confio plenament en l'equip d'ERC perquè se'n surti.

Quim Torra plantejarà després de Reis una taula precisament per parlar amb agents socials i polítics de l'exercici del dret d'autodeterminació...

Em sembla bé tot el que sigui asseure's a parlar amb tothom.

Per exercir el dret d'autodeterminació abans d'acabar la legislatura?

Per acordar el que es decideixi d'acord amb els principis democràtics que hem comentat abans.

S'ha de pactar amb el PSOE un indult per si l'amnistia és inviable...

L'indult, que se'l confitin. I l'amnistia, que facin el que vulguin, perquè a la llarga qui els ho tombarà seran els tribunals internacionals, com ja està passant.

Però vostè no vol sortir d'aquí?

No hem de tenir cap pressa per sortir de la presó, sinó per sortir-ne amb dignitat. Amb tota la dignitat.

No és urgent sortir de la presó, el que és urgent és la llibertat del país, del conjunt de la ciutadania. Som a la presó, doncs som a la presó. Hi ha coses molt pitjors que ser a la presó i millor ser-hi per fer el que havíem de fer

Ara els meus fills no ho saben apreciar, però ells, quan siguin grans, segur que miraran als ulls dels qui ens han volgut empresonats, dels qui no han lluitat democràticament perquè sortíssim, i no sabran com mirar-se'ls a la cara. Soc a la presó, doncs molt bé. La meva mare va ser acusada de sedició, a la meva àvia la van intimidar quan tenia tres anys perquè perseguien el seu pare, fundador dels Rabassaires, durant la Canadenca, i dos besavis meus van ser a la presó per rebel·lió, i una àvia va ser assassinada al 38 per l'exèrcit a la Ribagorça... Podria anar més enrere, però no cal. Som aquí. I què? No passa res. Som aquí perquè els nostres fills no hagin de passar per això.

Sap? Estic aprenent búlgar..., i romanès... Cada dia dic "bon dia" als presos en la seva llengua: Dobro otro!

I fa classes. És el que voldria fer si pogués treballar fora de la presó?

Jo voldré continuar servint el meu país. Mai renunciaré a fer política. Mai. Però també m'agrada molt fer classes...

Aquí en fa...

Sí, els dimarts, un taller d'història i cinema.

... Que li està inspirant un llibre?

Sí, com ho sap? I els dimecres, un taller d'escacs i un taller de lectura. I els divendres, un de filosofia.

Miri, podria convidar Manuel Cruz...

Doncs sí, escolti: convidin-lo de part meva a venir a la presó i a compartir el taller que faig amb els presos...

I ahir va veure el partit Barça-Madrid, Tsunami inclòs... Oriol Junqueras és un gran aficionat al futbol. Algun comentari?

Tristot. Cap entusiasme. Aquesta afició a sortir amb la pilota controlada, a fer un bloc alt de pressió, amb més entusiasme que coordinació, malament... Si no ho podem fer, juguem al contraatac...

Parla de Tsunami Democràtic?

Noooo...

Què els diu?

[S'ho pensa] Que els agraeixo que defensin els drets civils i polítics d'aquest país...

Han de continuar les accions de desobediència civil passi el que passi?

La gent ha de continuar contribuint a la lluita, és clar.

 

I dissabte, congrés d'ERC?

No entenc per què se li dona tanta importància al congrés d'ERC. Sempre en fem.

Hauria estat bé sotmetre l'acord amb el PSOE al congrés d'ERC si s'hi hagués arribat a temps?

No, el partit ja té els seus mecanismes per aprovar el que s'arribi a acordar en la negociació d'investidura. Si s'hi arriba.

Qualificació dels presos i les preses polítics en segon grau. Conforme? Esperava res de diferent?

No. Segon grau, doncs segon grau. Ens acollirem a tots els drets que tenim quan sigui l'hora

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasUnió EuropeaTribunal Suprem Judici procésProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut