Les delegacions de la Generalitat i La Moncloa, abans de començar la taula de diàleg i negociació
Les delegacions de la Generalitat i La Moncloa, abans de començar la taula de diàleg (Eduardo Parra/Europa Press)
ANÀLISI

Objectiu: blindar el català

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Romero

Editora d'"El matí de Catalunya Ràdio" a l'estiu

@marinaromero_
Actualitzat

"Blindar el català en tots els seus àmbits i que s'ampliï el seu ús."

Aquest va ser un dels acords que van ratificar el govern i l'Estat en la tercera taula de diàleg. El ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, va avançar que "el govern espanyol demanarà al Parlament Europeu que el català sigui una llengua d'ús i també que s'ampliï el seu ús al Senat". Que sigui llengua d'ús al Parlament Europeu, però, no vol dir que sigui oficial.

L'acord per a la protecció i l'impuls de la llengua catalana concreta també que l'Estat promourà aquesta legislatura les reformes reglamentàries a les Corts per ampliar el dret dels representants dels ciutadans a fer la seva tasca en totes les llengües de l'Estat. Es començarà per impulsar la revisió del reglament del Senat per ampliar aquest dret a la cambra alta.

Ara mateix al Senat, les llengües cooficials, és a dir, el català, l'euskera i el gallec, només es poden fer servir a les sessions quan es presenta una moció o a la comissió específica de les comunitats autònomes; no al ple.

Al Congrés, en canvi, les llengües cooficials no es poden utilitzar. Per un gest de deferència de la presidència, però, sí que es permet fer servir frases curtes, en què es recomana que vagin acompanyades sempre de la seva traducció.

Fa només un mes el Congrés, amb els vots del PSOE i els partits de la dreta, rebutjaven reformar el reglament que proposaven els partits sobiranistes i Unides Podem per canviar aquesta realitat i utilitzar totes les llegües cooficials a les sessions plenàries. Es va intentar. No es va aconseguir.

Tota llengua és patrimoni de la humanitat, diu el document signat a la taula, que afegeix que tota llengua aporta moltes maneres d'entendre el món i interactuar-hi, i correspon a cada generació contribuir a preservar-les i impulsar-les cap al futur.

Fins que a les escoles d'arreu de l'Estat els alumnes no tinguin accés a un mínim de nocions de totes les llengües que es parlen en un estat i es transmeti, per tant, a les noves generacions la importància de protegir-les i respectar-les, no ho aconseguirem mai.

I fins que la llengua deixi de ser una arma política, ens quedarà massa feina a fer. I de temps, malauradament, ja no ens en queda tant.

Anar al contingut