Nou escàndol a la monarquia espanyola
Nou escàndol a la monarquia espanyola
ANÀLISI

Nou escàndol a la monarquia espanyola

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
Les infantes Elena i Cristina s'haurien vacunat als Emirats juntament amb el seu pare
Les infantes Elena i Cristina s'haurien vacunat als Emirats juntament amb el seu pare

Les infantes Elena i Cristina s'han vacunat contra el coronavirus als Emirats Àrabs. Han aprofitat un viatge per visitar el seu pare per posar-se la vacuna. Joan Carles Primer, evidentment, també s'ha vacunat. Una informació que de moment només ha merescut la reprovació -molt tèbia i molt entre línies- per part del govern espanyol... i encara gràcies.

La Zarzuela? Silenci absolut. L'excusa aquest cop és que Elena i Cristina no formen part de la família reial i que, per tant, no en farà cap comentari.  

La monarquia ha deixat de ser exemplar. I cada dia que passa és més censurable.  

La intocable Constitució va deixar gravada a foc fa 40 anys la funció principal del rei: la pròpia supervivència de l'estat. És la peça que sustenta el model d'estat que neix d'una dictadura mal tancada. Com un dogma de fe, la corona s'ha situat durant anys per sobre del bé i del mal, sota una capa paternalista que dibuixava la família reial com un precinte de seguretat i alhora, un objecte d'adoració treballat a força d'omplir portades de revistes del cor.

Però el formigó no era tan sòlid com semblava i ara tota l'estructura té esquerdes. Els pocs que encara hi creuen a cegues s'afanyen a apuntalar-la. El dogma de fe es desfà i cada cop són menys els que el veneren.

Ara mateix hi ha més membres de la família del rei vacunats que a la resta de qualsevol família mitjana. Per a la resta de mortals, les vacunes arriben quan toca: seguint els criteris del ministeri i dels consellers. Primer la gent gran de les residències, després els treballadors essencials, després la gent gran que viu a casa... i així. N'aprenem des de petits a esperar el torn: per tenir plaça en una escola pública, perquè ens atengui el metge de capçalera, per demanar l'atur o per comprar el pa. És la diferència entre la vida al carrer i la vida dels privilegis. La gent fa cua també per vacunar-se.

Si tan plena és la democràcia espanyola i tan sòlides són les estructures d'aquest estat, la monarquia haurà de deixar de ser intocable ben aviat. El discurs de l'exemplaritat no aguanta ni un dels titulars que s'han publicat sobre la família reial en els últims mesos.

Anar al contingut