El professor està condemnat a un any i mig de presó i 9 d'inhabilitació, però seguia fent classe
ANÀLISI

Nou cas d'agressió sexual a la UAB: defensar l'assetjador

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

A l'escola, al centre comercial, a la discoteca, a les xarxes socials, al carrer, a casa, a les extraescolars i a la universitat. Cap racó està lliure d'agressions ni d'assetjament sexual.

L'últim exemple d'aquest "tot a la vegada a tot arreu" real i asfixiant per a les dones de totes les edats és a la Universitat Autònoma de Barcelona. Un catedràtic condemnat per assetjament sexual a una doctoranda ha estat donant classes i fent vida a la facultat amb total impunitat, fins a aquesta setmana.

Està condemnat a un any i mig de presó i a nou d'inhabilitació, però a la universitat li han permès seguir donant classes com si res. La Universitat Autònoma l'ha fet fora quan el cas ha saltat als mitjans i quan ha tingut els focus a sobre. Eldiario.es ho va publicar dilluns i l'endemà dimarts, l'Autònoma apartava el professor de les seves funcions. 

No es pot fer més malament. Defensar l'assetjador i apartar la víctima. Mirar cap a una altra banda, treure-hi ferro, rentar-se'n les mans. I acabar reaccionant a correcuita quan es destapa el pastís. Defensar l'assetjador i apartar la víctima en aquest cas que la responsable d'Igualtat de la Facultat de Ciències ha plegat del càrrec: es rendeix davant la ineptitud del consell de govern de l'Autònoma.

Sent "vergonya", "ràbia" i "una gran decepció", diu, per uns "fets injustificables". Exactament el mateix que deuen sentir les alumnes, la resta de professores i les treballadores de la universitat, a més d'una profunda indefensió, perquè la universitat ha demostrat que en lloc de vetllar per elles, ha vetllat per un agressor condemnat.

L'Autònoma té un protocol contra l'assetjament i la violència masclista que no serveix de res. El pitjor és que la de Bellaterra no és l'excepció, ni de bon tros. Altres universitats han estat notícia per situacions similars, els últims mesos: casos d'abús laboral i d'assetjament sexual per part de professors sostinguts en el temps. Una realitat que aflora i que ja ningú podrà evitar que continuï sortint a la llum.

La universitat ha de deixar de ser un espai agressiu cap a les dones, ha de posar fi a aquest clima de por i d'inseguretat intolerable, ha de deixar de funcionar a partir de jerarquies intocables. Com a institució acadèmica d'ensenyament superior i d'investigació, ha de ser -també- superior en la intolerància amb qualsevol tipus d'abús.

Anar al contingut