Cua per passar la frontera de Rússia a Finlàndia al punt del control fronterer de Nuijamaa (Lauri Heino/Lehtikuva/via REUTERS)
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

"Només vaig tenir 30 segons per acomiadar-me dels meus pares"

El periple d'en Mikhail, un jove rus que ha fugit de Rússia perquè no vol ser cridat a files per anar a la guerra

Actualitzat

Té 21 anys i és de Sant Petersburg. En Mikhail va arribar fa 5 dies a Barcelona perquè va decidir marxar del seu país per evitar la crida de reservistes que ha fet Putin. No creu que hagués anat a la guerra de seguida, però la possibilitat d'anar-hi era molt alta.

Com va sortir del país i arribar a Barcelona?

Sortir de Rússia pot ser molt car i el trajecte és llarg. Si volguéssim, per exemple, agafar avui un avió per anar des de Sant Petersburg fins a Barcelona podríem fer-ho amb un vol que fa una escala de 12 hores a Istanbul i pagant 4.600 euros per bitllet (el preu habitual pel mateix trajecte aquest estiu era de 500 euros).

La via més escollida pels ciutadans russos és el cotxe i això provoca cues quilomètriques a les fronteres dels països veïns com és el cas de Finlàndia, on fins ara hi creuaven més de 7.000 persones cada dia, segons la policia fronterera.

A partir d'aquest divendres però, el pas fronterer entre Rússia i Finlàndia quedarà oficialment tancat després que les autoritats de Hèlsinki ja haguessin endurit les mesures amb el rebuig dels turistes russos, encara que tinguessin visat.

El Mikhail encara va ser a temps d'escollir aquesta opció i va fer el trajecte fins a la frontera acompanyat dels seus pares, que han decidit quedar-se de moment al país. A Hèlsinki, el Mikhail va poder agafar un avió fins a Copenhaguen i de Copenhaguen va volar finalment a Barcelona:

"Va ser difícil passar la frontera a Finlàndia perquè hi havia molta por a Rússia. Després de cinc hores de cua vaig anar amb la bici que portava al cotxe fins al principi, i vaig demanar a uns nois que em portessin. Només vaig tenir 30 segons per acomiadar-me dels meus pares, que seguien a la cua i vaig marxar. Era com una pel·lícula."

La repressió al carrer

Abans de sortir del país, però, va haver de passar prèviament per un qüestionari de la policia russa, que preguntava a tots els homes que traspassaven la frontera el motiu de la seva sortida. Crític amb el govern de Putin, creu que molts ciutadans russos que donen suport a la guerra ho fan per la falta d'informació que hi ha al país i qualifica d'herois aquells que encara, avui dia i tot i les repressions, surten a manifestar-se al carrer:

"He estat a gairebé totes les protestes en contra de Putin. Moltes persones que surten al carrer són sovint detingudes i enviades a combatre. També són víctimes de Putin."

 

S'han vist manifestacions en almenys 38 ciutats russes, malgrat que estaven prohibides (EFE/EPA/Anatoly Maltsev)

Nova vida a Barcelona

A Barcelona el Mikhail s'ha instal·lat a casa la seva germana, que ja va venir a viure aquí fa sis mesos. El seu objectiu és aprendre la llengua i trobar feina en alguna empresa informàtica. De moment, l'empresa on treballava abans de deixar el país li permet continuar fent-ho a distància.

Des de la Generalitat no hi ha dades encara dels ciutadans russos que podran arribar en les pròximes setmanes a Catalunya, però garanteixen que disposaran dels mateixos recursos i drets que qualsevol ciutadà que fuig d'una guerra.

Anar al contingut