Veïns i activistes bloquegen l'accés a un bloc del barri de la Bordeta de Barcelona per impedir un desnonament
ANÀLISI

No n'hi ha prou d'evitar sancions, cal derogar la llei mordassa

Joan Ignasi Elena va anunciar ahir que no s'aplicarà la llei mordassa contra ciutadans que es manifestin pacíficament ni contra periodistes o fotoperiodistes. Deia el conseller d'Interior que es ponderaran els drets per preservar la llibertat d'expressió i de manifestació.

Però l'anunci deixa obertes més preguntes: Si era possible evitar sancions, per què no s'ha fet fins ara? I per què no es deixen d'aplicar, també, tot els articles injustos de la llei que criminalitzen manifestants i activistes? El moviment per l'habitatge denunciava l'octubre passat que acumula multes per més de 200.000 euros des del 2019. I en molts casos els atribueixen fets que neguen haver comès.

Que aquesta llei és perillosa per als drets ho han denunciat reiteradament organismes internacionals. Justament, ahir, la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa alertava que la reforma de la llei que debat el Congrés és insuficient. El conseller feia l'anunci, a més, enmig de la polèmica oberta per la determinació del govern d'acabar amb els talls de la Meridiana i, per tant, quan se'ls podia acusar de voler intervenir en l'exercici d'un dret fonamental.

Més enllà de l'operació d'imatge, aquest anunci difícilment acabarà amb els greuges d'una llei que hauria de ser completament derogada i que és una vergonya per a un estat que es diu democràtic.

ARXIVAT A:
Drets humansLlibertat de premsaLlibertat d'expressió
Anar al contingut