El preu dels aliments continua a l'alça
El preu dels aliments continua a l'alça
ANÀLISI

Ningú sap com frenar la pujada del preu dels aliments

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

No hi ha manera humana de frenar la sequera. Ho estem veient aquests dies, amb imatges que fan mal a l'ànima, com la del pantà de Sau escarransit. No hi ha manera humana de revertir els 29 mesos seguits de falta d'aigua. Només queden les restriccions i anar mirant cap al cel, confiant que faci ploure molt i aviat.

També hi ha qui mira cap al cel, confiant que faci baixar la inflació molt i aviat. Acumulem molts mesos seguits de preus a l'alça i cap de les mesures que el govern espanyol ha aprovat no ha servit per contenir la pujada. Sembla que no hi hagi manera humana de frenar la inflació. Sembla que depengui d'una cosa tan fora de l'abast humà com el clima i que ningú sàpiga què fer per frenar els preus. 

  • El sucre, un 50% més car
  • L'oli, un 40% més 
  • La llet i la farina, al voltant del 30%
  • L'arròs, un 20% més

En total, 900 euros l'any de despesa extra per a les famílies. Que encara hi han d'afegir la resta de despeses: com la hipoteca, que si és a tipus variable, fa més por que l'home del sac. O el lloguer, que de mitjana supera els 800 euros. 

És molt inquietant que ningú sàpiga què fer per frenar la pujada del preu dels aliments. Perquè està afectant la qualitat de vida de milions de persones, en especial les de rendes més baixes. I ningú sembla que estigui gaire preocupat per això...

Sí que semblen molt més preocupants les polèmiques pel "només sí és sí", pel desacord per la llei mordassa i (tu diràs!) pel cas Negreira. Soroll i més soroll per tapar la incapacitat de solucionar els problemes que realment sí que mereixen l'atenció dels partits. Fer la compra al súper és un mal de panxa per a molta gent i el govern se n'ha d'ocupar. 

Si no funciona la rebaixa de l'IVA (que no funciona), doncs caldrà buscar una altra solució. I si no és massa demanar, com a mínim, que ningú prengui més el número a les famílies. Només faltava això: el senyor Mercadona reconeixent a cara descoberta i sense despentinar-se que ha apujat els preus una burrada... i que ha tingut uns beneficis de més de 700 milions (que és un 5% més que l'any anterior). 

No hi ha manera humana -tampoc- de frenar la fatxenderia i la falta d'empatia d'alguns.

Anar al contingut