El matí de Catalunya Ràdio

Ni els animals domèstics ni els que són als zoos poden contagiar el coronavirus a les persones

El director del Zoo de Barcelona alerta que cal acabar amb el tràfic il·legal d'animals, un dels "grans generadors d'epidèmies" dels últims 40 anys
Mariona Costa
TEMA:
Coronavirus
Els animals domèstics, com gossos i gats, o els que estan en zoos no poden contagiar el coronavirus a les persones

En els últims dies hem conegut alguns casos aïllats de possibles contagis de coronavirus en gats i gossos a Bèlgica i Hong Kong. El més recent, el cas d'una tigressa del zoo del Bronx, a Nova York, que s'hauria encomanat d'un treballador portador del virus. El periple de la Covid-19 en el regne animal genera molts interrogants. D'un possible ratpenat xinès al pangolí, del pangolí als humans i dels humans als gossos i felins?

Si bé sembla que els felins es perfilen com a més sensibles, el director del Zoo de Barcelona, el biòleg Sito Alarcón, remarca a "El matí de Catalunya Ràdio" que la gent que tingui gats a casa ha d'estar "tranquil·la" perquè l'animal no li encomanarà el coronavirus.

"Ara mateix, amb tota rotunditat, no hi ha cap prova científica que dels gats pugui passar el coronavirus a les persones. Des de fa molts anys altres tipus de coronavirus sí que han afectat els gats, com la peritonitis infecciosa, però en cap cas el SARS-CoV-2. I en els gossos, encara hi ha menys possibilitats."

Un estudi xinès, que encara no ha estat revisat per altres científics i que es publica preliminarment al web bioRxiv, afirma que gats i fures poden infectar-se amb el SARS-CoV-2, però que gossos, porcs, pollastres i ànecs són menys susceptibles. L'Associació de Medicina Veterinària dels Estats Units, així com altres investigadors de prestigi, ja han expressat el seu escepticisme davant d'aquests resultats.

Quines mesures hem de prendre amb els animals?

L'Organització Col·legial Veterinària Espanyola manté les mesures de precaució ja recomanades per les autoritats, que passen per deixar l'animal amb alguna altra persona en cas de tenir símptomes de Covid-19, o bé fer servir mascaretes i rentar-se bé les mans si no tenim cap altra alternativa que conviure amb ell.

L'OCVE, que lamenta que el Ministeri de Sanitat no els hagi tingut en compte dins del consell assessor del coronavirus, no descarta que el virus pugui seguir mutant i que els animals puguin contagiar-se en un futur pròxim o transmetre'ls a l'ésser humà. Tot i que de moment encara sembla una hipòtesi poc probable.

El tràfic d'animals, una bomba de rellotgeria

El director del Zoo de Barcelona alerta que els humans estem fent una intervenció excessiva sobre la fauna salvatge i fa una crida a canviar la manera en què tractem la natura i acabar d'una vegada amb grans focus d'epidèmies, com el mercat xinès de Wuhan:

"Un cop passada aquesta pandèmia, s'ha d'acabar amb el tràfic i mercats d'animals perquè és el caldo de cultiu on s'han generat moltes d'aquestes epidèmies en els últims 30-40 anys."

Un altre dels problemes més greus que tenim a banda de l'alteració dels ecosistemes és la tinença responsable d'animals, que, segons Sito Alarcón, "ens l'hem de prendre seriosament" d'una vegada:

"Al riu Besòs no només ens hi hem trobat una invasió de tortugues. També hi hem trobat algun caiman."

El confinament ha suposat coses positives per als animals, que han recuperat part del terreny que l'ésser humà els havia tret. A la costa del Maresme s'hi han vist dofins, a l'avinguda Diagonal de Barcelona, senglars, i al zoo de la capital catalana en pocs dies hi ha nascut una cria d'òrix, una espècie en perill d'extinció, voltors i també un ibis eremita.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut