Semàfor de sèries amb Toni de la Torre
L'Elliott, de 10 anys, pregunta al seu besavi què vol dir el número que té tatuat al braç
El matí de Catalunya Ràdio

Minisèries sobre la guerra: de la crisi de refugiats a una proposta per veure en família

"The Number on Great Grandpa's Arm" és una bona opció ara que tenim el repte d'explicar la guerra als infants

Actualitzat
TEMA:
Sèries

"The Number on Great Grandpa's Arm"

A quina plataforma? HBO Max

De què va? És una conversa entre un nen de 10 anys i el seu besavi, que és un supervivent d'Auschwitz. La conversa es va il·lustrant amb seqüències d'animació, de manera que la duresa del que s'explica no és tan gràfica.

Està tractat amb molta sensibilitat i un toc fins i tot poètic i em sembla recomanable per explicar la guerra a criatures de la mateixa edat del nen. De fet, el nen es dirigeix a l'audiència com si fossin nens com ell.

Semàfor de sèries amb Toni de la Torre
Fotograma d'una de les animacions que apareixen a "The Number on Great Grandpa's Arm", guanyadora d'un premi Emmy (HBO Max)

També és la història de l'aproximació entre un avi i el seu besnet, de manera que encoratja la canalla a preguntar i conèixer la història dels seus avis i àvies. Acabareu plorant molt, també us ho dic.

És un curtmetratge per mirar en família, precisament aquests dies que moltes mares i pares, i també educadors, tenen el repte d'explicar la guerra als infants. "The Number on Great Grandpa's Arm" és una joia d'HBO Max.


"Kursanty" ("Cadetes")

A on? La trobareu a les Biblioteques de Catalunya, editada en DVD, amb el títol en castellà

De què va? És una minisèrie russa que està ambientada durant la Segona Guerra Mundial. La idea és seguir un grup de personatges que lluitaran al front. Quan comença, ells són cadets que s'estan preparant per ser enviats a la guerra. L'actitud que tenen és fanfarrona. Són molt joves i asseguren que seran els que mataran Hitler en persona. La realitat és una altra que ens mostren en paral·lel, amb la trama d'una mare que no sap res del seu fill des que va marxar al front i que t'encongeix el cor. Per tant, sabem des del principi que la majoria de cadets moriran.

El seu destí, de fet, és la batalla de Stalingrad, que va ser la més sagnant de la guerra, amb 2 milions de morts entre civils i militars. Hi ha un contrast entre l'esperit dels cadets i el destí que els espera. Que ells no saben i nosaltres sí. I els oficials soviètics que els preparen també ho saben. El seu objectiu és enviar-los a la batalla el més aviat possible malgrat saber la quantitat de baixes que s'estan produint al front.

La minisèrie "Kursanty" està basada en les memòries del director Oscar Piotr Todorovski, que s'incorpora a la narració a través d'una veu en off que posa la mirada distanciada al que viuen els cadets.

Visualment és lluny del referent de "Band of Brothers", però el vincle que crea entre personatges i audiència és fort gràcies a la bona feina dels actors i el missatge que envia sobre el dolor que provoquen les guerres és clar.

Semàfor de sèries amb Toni de la Torre
Els protagonistes de "Kursanty", una minisèrie russa sobre la Segona Guerra Mundial


"Tokyo Trial"

A quina plataforma? Netflix

De què va?  És una minisèrie del gènere bèl·lic sobre els judicis als criminals de guerra japonesos. S'endinsa en els Processos de Tòquio, que es van organitzar contra els criminals de guerra japonesos un cop acabada la Segona Guerra Mundial. Té com a protagonistes els jutges de diversos països encarregats de jutjar als imputats dels crims. Durant quatre episodis serem testimonis de com va anar aquest procés.

El guió deixa clar des de l'inici que els diferents membres que van conformar aquest Tribunal Militar Internacional per l'Extrem Orient partien de voluntats diferents. Una de les primeres qüestions que els divideix és la llista dels imputats, d'on va ser exclòs l'emperador Hirohito, que com a cap d'estat tenia una responsabilitat en els crims que es van cometre. La seva exoneració es debat i és una de les grans crítiques de la sèrie als judicis, però no l'única.

Perquè la ficció planteja, a través dels diferents personatges, altres punts conflictius. Com ara el pes excessiu que hi van tenir els Estats Units o el fet que es no es perseguissin crims comesos pels japonesos a la Xina.

Tot plegat, combinant la feina dels actors, tirant a correctes, amb imatges d'arxiu. És una proposta inusual començant pel fet de ser una col·laboració entre la televisió pública japonesa, una productora holandesa i una altra de canadenca.

La sèrie subratlla sobretot el fet que els equilibris de poder mundial tenen un pes notable sobre els judicis dels crims de guerra.


"Eden"

A quina plataforma? Filmin

De què va? És una minisèrie que se centra en els refugiats. Els protagonistes principals són una família que fuig de Síria. Arriben en una pastera, juntament amb molts altres refugiats, a una platja de Grècia. La imatge d'aquest punt de partida parla per si sola: a la mateixa platja idíl·lica on molts europeus estan de vacances, els refugiats hi arriben desesperats.

Semàfor de sèries amb Toni de la Torre
Fotograma de la sèrie sobre refugiats "Eden" (Filmin)

La sèrie és molt ambiciosa a l'hora de tractar la crisi dels refugiats. A més de seguir el periple de diferents refugiats, no només aquesta família, també de dos germans nigerians, ens expliquen la reacció de la societat cap a ells a través de diferents personatges com ara una família alemanya que vol ser família d'acollida.

També examina les institucions, i aquesta és la part més interessant i per la qual val la pena mirar-la. Part de l'acció passa en un campament de refugiats i veiem com funciona per dins i com es gestiona, seguint personatges com un home que hi treballa com a guàrdia de seguretat, francament a desgrat.

I també expliquen com funciona econòmicament, amb la gerent del centre que ho veu com un negoci i està en contacte amb la Comissió Europea a Brussel·les per poder obrir tres centres més. El resultat és una minisèrie que se'n surt a l'hora d'humanitzar la crisi dels refugiats, que és el seu objectiu primordial, i alhora posa context social i polític a aquesta realitat.


"Generation Kill"

A quina plataforma? HBO Max

De què va? És una minisèrie de David Simon i Ed Burns, el responsables de "The Wire". Com és d'esperar, és una mirada molt crua de la realitat de la guerra. Seguim un grup de marines durant la invasió de l'Iraq del 2003 i els personatges viuen les atrocitats de la guerra amb una normalitat que et regira l'estómac. Executen les ordres amb una actitud que és a mig camí entre una insensibilitat absoluta i l'autoconvenciment que la guerra és així i ja està.

També vol ser el retrat d'una generació concreta, la d'uns nois que venen la majoria de famílies desestructurades o situacions difícils però que estan completament immersos en la cultura pop americana. A diferència dels soldats de "Band of Brothers", que tenien en comú que creien honestament en el que estaven fent, aquí el que tenen en comú és el fet de mirar "Els Simpson".

L'ús de les músiques funciona molt bé en aquest sentit, ja que les cançons que canten durant les seves missions ens aproxima a ells. Són molt conegudes i segurament nosaltres també les cantàvem en aquella època, però ells ho fan mentre es preparen per matar persones. Això ens connecta amb ells i alhora ens repugna.

La sèrie està basada en un llibre del periodista Edgar Wright i, si bé és cert que podria ser molt més crua (recordem les imatges de la presó d'Abu Ghraib), continua sent un retrat molt contundent del que és la guerra moderna i un bon antídot a la mitificació dels marines que es dona en altres sèries i que voreja la propaganda.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut