Metges 'low cost', en plena pandèmia
Metges 'low cost', en plena pandèmia
ANÀLISI

Metges 'low cost', en plena pandèmia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto32

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Metges 'low cost', en plena pandèmia, per Laura Rosel

Puja la corba de contagis, tornem enrere en la desescalada.

El mapa de risc de rebrot de Catalunya és ara mateix una gran taca vermella, amb zones en vermell roent, com la Cerdanya. El virus circula i despista els responsables de Salut, que esperaven aquest empitjorament per d'aquí a una setmana.

El coronavirus continua sent imprevisible... però una mica sí que n'hem après tots fins ara.

S'ha d'insistir en la mascareta i en la higiene de mans, i deixar per més endavant les trobades amb amics i familiars, els viatges i les escapades de cap de setmana. I l'administració ha d'actuar ràpid i amb indicacions clares: sobre quarantenes, rastrejos i reforç als hospitals.

La primera onada va col·lapsar les UCIs i va saturar el personal sanitari. Metges, infermers i la resta de professionals de la salut veuen ara com arriba la segona onada (encara que sigui en forma de rebrots constants) sense pràcticament temps per refer-se de la primera.

Sobta, especialment, la situació precària que viuen els metges residents. Estan en vaga i per això ens hi fixem. Havien de fer tres dies de protestes però en faran cinc, fins divendres, perquè senten que no se'ls fa cas. Que un col·lectiu com el de metges decideixi anar a la vaga en plena pandèmia és un senyal d'alarma prou greu com perquè algú aturi màquines i els atengui. Per què es queixen? Perquè sovint han de fer més de 20 hores seguides de guàrdia, i unes 70 hores setmanals, perquè se'ls fa servir per tapar forats a Urgències, perquè fins i tot que han de passar consulta o signar altes sense que cap superior els supervisi... i perquè el sou base no arriba als mil euros nets, i les guàrdies es paguen a uns 10 euros l'hora.

Unes condicions que ja eren així, però que ara, amb la pandèmia, resulten especialment preocupants, perquè s'està exigint als MIR, com a la resta de professionals de salut, que rendeixin al màxim.

Anar al contingut