ANÀLISI

Mesura petita per un problema estructural

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Primer cap de setmana de juliol. Primer cap de setmana amb el nou protocol de la policia contra les violacions per submissió química. És un nom tan tècnic per a una cosa tan repugnant, que fins i tot pronunciar-lo genera incomoditat.

Hi haurà més agents als concerts, a les zones d'oci nocturn i a les zones de botellons. Es busca dissuadir els agressors que aprofiten l'estat etílic o intoxicat d'una noia per a aprofitar-se'n. És una pràctica execrable, però que va a més. Fa dies que al programa hi anem al darrere, parlant amb Mossos, metges, psicòlegs, responsables de discoteques i víctimes.

288 dones han denunciat una agressió sexual per submissió química des del gener del 2021. Si fem la mitjana, l'estampa encara és més impactant: una denúncia cada dos dies. Les víctimes gairebé sempre són dones i els agressors sempre són homes, que tenen dues maneres d'actuar. A vegades es fixen en una noia, s'hi acosten i li posen alguna cosa a la beguda perquè quedi intoxicada i, per tant, no es pugui defensar ni pugui demanar ajuda. D'altres són més oportunistes i aprofiten que la noia ha begut massa o s'ha drogat i ha perdut el control, per assaltar-la.

L'efecte és demolidor per a les víctimes. Quan recuperen la consciència, sovint no recorden res, però els símptomes són ben evidents. Estan despullades, els falta roba, tenen blaus i ferides... a més d'un gran desconcert. De fet, les seqüeles psicològiques són de llarga durada i tenen conseqüències en molts àmbits de la seva vida, com en les relacions personals o fins i tot a la feina.

A més de destinar més policies a nits com la d'avui o la de demà, s'ha previst també posar taps als gots a les discoteques. Una mesura que clarament torna a centrar el focus en la víctima. Torna a ser ella, qui queda limitada, qui ha de canviar d'hàbits. Torna a ser una mesura petita per un problema estructural. Al Clínic, que estan avesats a tractar casos d'agressions sexuals, ho tenen clar: "El que hem de començar a preguntar-nos com a societat és què els hi passa, als homes. El fet que surtin de festa amb la idea de veure qui poden violar és on hem de posar els focus i les alarmes." I els taps, fins i tot.

Anar al contingut