Més rics encara en l'any de la Covid
Més rics encara en l'any de la Covid
Més rics encara en l'any de la Covid
Jeff Bezos, el fundador d'Amazon, en un acte a Washington. Font: Reuters
ANÀLISI

Més rics encara en l'any de la Covid

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Arran de la mort de dues persones aquesta setmana a Barcelona (mortes de fred, dormint al carrer), m'ha vingut al cap un titular d'aquells que constantment desfilen davant dels ulls i no hi prestem atenció però queden gravats en algún racó de la memòria. Aquest amb més facilitat, perquè em va arribar remarcat via menció directa, gràcies a un oient més espavilat que jo: "Els 50 més rics del món eleven la seva fortuna en 649.000 milions, l'any de la Covid-19".

No deuen tenir cap samarreta amb el 2020 ratllat en vermell, a les cases d'aquests 50, que han tancat el 2020 encara millor que el van començar. 50 hiperprivilegiats, envoltats d'unes condicions exclusives per quedar al marge d'un dels anys més devastadors. L'any que ho va capgirar tot, que ens pensàvem que només ens havia robat la primavera, resulta que a alguns els ha deixat amb les butxaques plenes i a alguns només amb el que duen a sobre.

Un any de rècord per als més rics: rècord de beneficis, esclar. Un any de rècord per a la resta de la humanitat: rècord de desastres, esclar. Formar part d'aquesta llista enllustrada de milions deu ser una cosa ben estranya, com d'un altre planeta, com viure en una talaia on no hi fa fred, ni mai cal mirar el compte corrent abans de pagar, ni es tremola abans de saber la liquidació de l'IVA, ni es cronometra el temps que es posa la calefacció per no gastar massa.

Al capdavant del rànquing, els homes que dominen el sector de la tecnologia: Elon Musk, Jeff Bezos i Bill Gates. Mobilitat, comerç i software. També hi ha biaix masclista, entre els rics: només hi ha 6 dones entre els 50 que estan més forrats.

Aquest sistema que tenim muntat ha aconseguit que tots trobem arguments per comprar un portàtil a Amazon i, a la vegada, per mirar cap a una altra banda quan trobem algú dormint sota uns cartrons. Cada zero que acumula Elon Musk a la seva fortuna recull aplaudiments i titulars. Els dos morts d'aquesta setmana a Barcelona demà seran història.

Anar al contingut