Maradona, el déu i l'home
Maradona, el déu i l'home
ANÀLISI

Maradona, el déu i l'home

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
TEMA:
Maradona
Maradona, el déu i l'home

Maradona ja no hi és i -com diu Valdano- fins i tot la pilota plora.

Maradona passa a la història com un heroi nacional a l'Argentina, com un astre del futbol per als aficionats a aquest esport que mou passions i milions a carretades, com una icona que transcendeix el món de l'esport.

El fet que la seva mort sigui notícia avui arreu del món, que a l'Argentina el plorin durant tres dies -com van fer amb Evita o amb Gardel-, que se li hagin dedicat cançons, poemes, pel·lícules i documentals...: tot plegat dona una idea de la magnitud que té com a personatge, dins i fora del terreny de joc.

Si heu estat mai a Nàpols, ho sabeu: s'hi respira Maradona. Una ciutat desmanegada i pobra, però a la vegada, encisadora de tan autèntica, on trobes a cada cantonada una foto, un mural, un altar, un tatuatge, parades de souvenirs amb la cara de Maradona estampada en banderes, mitjons, bufandes, tasses i fundes de mòbil, i el Pelusa a cada conversa. Maradona és intocable per als napolitans, que van trobar en ell la salvació d'una realitat dura en una de les regions més castigades i menystingudes d'Itàlia. Nàpols ha quedat per sempre agermanada amb l'Argentina, tot i els milers de quilòmetres de distància, a través de Maradona.

"El més humà dels déus", va escriure d'ell Eduardo Galeano.

Però de déus a la terra, fa mil·lennis que no se'n veuen. Maradona -Diego Armando- era una home. I acumulava pecats. De l'època napolitana: la droga, la prostitució i la màfia. Denúncies per maltractaments a diverses dones. Alcohol. I un bon grapat d'episodis lamentables d'una vida personal desconstruïda a esgarrapades.

Sigui com sigui, per a milers de persones, Maradona és -ara ja sí- a l'Olimp. Amb la seva mort es tanca una era del futbol modern i també -potser- del món que coneixem.

ARXIVAT A:
Maradona

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut