Malestar a la cúpula judicial per l'absència del rei a Barcelona
Malestar a la cúpula judicial per l'absència del rei a Barcelona
ANÀLISI

Malestar a la cúpula judicial per l'absència del rei a Barcelona

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto32

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Malestar a la cúpula judicial per l'absència del rei a Barcelona

Com si no en tingués prou amb la gestió de la pandèmia, l'anunci dels indults, la inhabilitació de Torra -que és imminent- i la negociació dels pressupostos, ara el govern espanyol ha decidit obrir un altre front de polèmica. Aquest, contra la cúpula judicial.

Per primer cop en vint anys, el rei no presidirà aquest migdia l'entrega dels despatxos als nous jutges. Un acte solemne que es fa cada any per donar-los la benvinguda. Es fa a l'Escola Judicial, a Barcelona, i Felip VI no hi serà, per recomanació o per decisió de la Moncloa. Hi ha diferents lectures. Algunes veus parlen directament de veto. El cas és que l'absència del rei ha provocat una topada frontal entre el govern espanyol i el poder judicial. El president del Suprem i de l'òrgan de govern dels jutges, Carlos Lesmes, aprofitarà el discurs per fer notar que això se'ls ha posat molt malament.

La Moncloa diu que és per motius de seguretat, que el rei no serà avui a Barcelona, però no entra en detalls. I la falta d'arguments encara irrita més els jutges, que troben "mot preocupant" que el govern espanyol es declari incapacitat per garantir la seguretat del cap de l'Estat en un acte institucional.

Els jutges són un poder de l'Estat i -no ho oblidem- administren la justícia "en nom del rei". El fet que avui no acompanyi el bateig dels nous jutges s'entén com una ofensa.

Hi ha qui hi veu un gest de covardia de Pedro Sánchez davant l'independentisme, i, fins i tot, qui creu que el govern espanyol està sent imprudent.

El cas és que el rei no serà avui a l'acte a Barcelona i, per cert, tampoc hi haurà cap representant de la Generalitat, perquè no els hi han convidat.

Un bateig de foc per als 62 jutges que a partir d'avui han de dictar sentència.

Anar al contingut