ANÀLISI

L'òmicron sigil·losa enfosqueix la llum al final del túnel

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

De la delta, a l'òmicron, a la variant amb nom de dolent de Marvel (delta-cron, que no va ni arribar a debutar) i ara la variant òmicron sigil·losa. Salut confirma dos casos d'aquesta nova mutació de la covid-19, una subvariant de l'òmicron. Com que és acabada d'estrenar, se'n sap ben poca cosa. El nom oficial amb què l'han batejada els científics és BA.2, però a casa ja la coneixen com "la sigil·losa". Que actua amb sigil, amb compte, per guardar un secret. De moment, sabem que supera l'òmicron en transmissibilitat. És a dir, que es contagia amb la mirada. Que és més difícil de detectar (d'aquí, el joc amb el sobrenom), i que és igual de lleu que l'òmicron. Hi ha casos al Regne Unit, a l'Índia i sobretot a Dinamarca.

El catàleg de mutacions del coronavirus és més gran que la carta de colors de pintura acrílica. Sempre per davant de la comunitat científica i dels governs, la covid-19 no es cansa de jugar a aquest joc del gat i la rata mundial, on de moment va guanyant per golejada.

La variant sigil·losa sembla haver vingut amb la missió de donar la raó als epidemiòlegs i als metges, que porten dies intentant contrarestar l'optimisme dels governs. La gripalització de la pandèmia, l'aixecament de restriccions, la promesa d'una primavera sense tempesta diària de positius i taxa RT. L'òmicron va segar les ganes (i les promeses) d'un primer Nadal com els d'abans. I ara la sigil·losa enfosqueix la llum al final del túnel que molts començaven a albirar. L'OMS considera que cal estar-ne pendents, que és una variant d'interès, o sigui, que se l'ha de seguir de prop. I la incertesa torna a imposar-se.

 

La clau serà la determinació dels governs a l'hora de fixar el moment en què es deixen de comptar contagis i es deixen de monitoritzar mutacions i subvariants. I com s'acompanya aquest pas d'una estratègia per normalitzar la malaltia. Per integrar-la en la vida de la gent, conviure-hi, sense que suposi un daltabaix constant, sempre que les xifres d'UCIs i de morts estiguin controlades.

De moment, l'òmicron ja ha aconseguit espatllar un altre Nadal i ara a més acaba de doblegar una de les mesures que havien de portar-nos de pet cap a la normalitat: el certificat covid, que ja és història. Apa, una menys. Cauen també la resta de restriccions: menys la mascareta a l'aire lliure i el tancament de l'oci nocturn. El coronavirus sembla entestat a fer-se quotidià, sigui com sigui. I també en això, va per davant de tothom.

Anar al contingut