Com ja ve sent una tradició per aquestes dates, des d'"Un restaurant caníbal a Berlín", us proposem un grapat de llibres de gastronomia per  commemorar Sant Jordi, que aquest any serà ben diferent de la resta. Nacho Borraz, llibreter a La Central del Raval i col·laborador del programa, ens dona idees per als lectors més gurmets. El podeu seguir als comptes de Twitter i Instagram de Libros a la brasa, especialitzats en gastronomia.   El pa, el gran descobriment del confinament Si alguna cosa s'està cuinant aquests dies a les cases confinades, és pa. El llevat i la farina són dos dels ingredients més buscats a les lleixes dels supermercats. Us proposo dos títols que us ajudaran a elaborar-lo. M'agrada la forma en què aborden el procés del pa els llibres d'Ibán Yarza i de James Morton. El primer, "100 recetas de pan de pueblo" (Ed. Grijalbo), ha recopilat tota la tradició del pa de forner artesanal, les formes clàssiques ancestrals i les explica amb una enorme capacitat didàctica. És molt pràctic i un tresor d'informació sobre les nostres arrels. El segon, "Súper masa madre" (Ed. Blume), pot ser LA GUIA DEL MOMENT. Morton opta per deixar de banda fórmules estrictes i posar-se a fer feina sense mandra. Això de fer pa no té secrets per a ell, quatre normes bàsiques i serem experts! Després, diu Morton, pràctica i imaginació. Una primera part del volum conté informació general sobre com aconseguir una massa mare potent fàcilment, sobre les formes de pastat (sense tornar-se boig) i les millors maneres de cocció amb els mitjans domèstics. I una segona part inclou receptes clàssiques de pans i brioixeria i experiments amb diferents graus de gosadia i molt suculents. En la mateixa línia d'activitats casolanes és molt recomanable "Fermentación" (Ed. Grijalbo), la guia exhaustiva de fermentació amb productes de l'entorn i receptes molt fàcils, explicades per una gran experta en aquesta tècnica culinària: Nerea Zorokiain Garín. Pensat per a principiants i també per aquells que tenen coneixements previs i volen anar un pas més enllà.   Llibres per a viatjar sense sortir de casa Pel que sembla, estarem una bona temporada sense viatjar massa, per això està bé destacar dos llibres sobre cuines de cultures llunyanes: "Bazar. La magia de la cocina vegetariana de Persia y Oriente Medio" (Editorial Neoperson) i "Gastronomía China" (Ed. Phaidon) El primer explora les millors receptes veganes de l'Orient Mitjà i de Pèrsia. Els colors, les aromes i els sons dels mercats tradicionals perses queden reflectits en les receptes vegetarianes de la famosa xef Sabrina Ghayour. Receptari de cuina vegetariana basat en els cereals, els llegums, les fruites i les verdures. El segon, escrit per Diora Fon Chan, és una impressionant col·lecció de més de 650 receptes tradicionals de les diferents regions de la Xina, completada amb les versions dels més prestigiosos cuiners xinesos del món. Fins el moment, és el millor volum que s'ha publicat dedicat a la cuina casolana xinesa que es menja a les llars xineses al llarg de totes les regions del país.   2254 són els quilòmetres exactes que separen la ciutat siciliana de Palerm de Barcelona. A "2254" (Editorial Comanegra), de Maria Teresa di Marco, el xef sicilià Nuncio Cona fa un recorregut de receptes des de Palerm, la seva ciutat natal, fins a Barcelona, on regenta el restaurant 2254 Barcelona Restaurant. Un llibre de cuina tradicional italiana indispensable.   Alimentar-se de manera sana per a mantenir el cos i la ment en forma L'alimentació és part essencial de la nostra salut, i ara, amb els canvis d'hàbits que ha provocat aquesta situació excepcional -menys exercici, més estrès davant la incertesa de la situació, etcètera-, és molt important nodrir-se de manera equilibrada i apetitosa. Està bé comptar amb llibres que ens expliquin el que sabem sobre el nostre sistema digestiu i també tenir al nostre abast receptes que ens permetin controlar el nostre dia a dia. És el cas del nou treball de Carlos Ríos, "Cocina comida real" (Editorial Paidós), que, juntament amb el cuiner David Guibert, proposa plats sans, nutritius i ètics. Ríos és el dietista-nutricionista que ha revolucionat les xarxes amb el moviment Realfooding és també autor del bestseller "Come comida real"   Altres títols molt recomanables en aquesta línia són "Cocina vegana para todos los días" (GAIA Ediciones), de Richa Hingle, on l'autora desplega les seves habilitats gastronòmiques per ensenyar-nos plats internacionals plens d'aromes i sabors. Totes les seves receptes són fàcils d'elaborar i sempre inclouen variants que tenen en compte les diferents intoleràncies alimentàries. Una selecció de curris, estofats, sopes, sandvitxos i hamburgueses vegetals. Us heu preguntat mai què passa després d'asseure'ns a taula, punxar el menjar, mastegar-lo i ingerir-lo? Mengem gairebé tres cops al dia, però no sabem gairebé res del que passa quan ho fem. A "El secreto de la buena digestión" (Editorial Planeta), d'Ángela Quintas, hi trobareu respostes a preguntes com ara per què ens costa més digerir alguns aliments que uns altres, què ens diu l'estómac quan ens fa soroll o per què tenim migranyes, al·lèrgies o obesitat. Un llibre ple de curiositats sobre el nostre aparell digestiu. I per últim "Los Nuevos omnívoros", de la psicòloga i crítica gastronòmica Roberta Schira (RBA), planteja una alimentació respectuosa amb tothom. Al llarg dels últims anys s'han accentuat els debats sobre què hem de menjar i què no. Schira proposa seguir una alimentació ètica amb l'entorn, que afavoreixi la convivència i que, al mateix temps, ens permeti gaudir: el plaer a taula també té una funció terapèutica!   Un bon sofregit ho aguanta tot El cuiner Enric Herce s'ha llençat a repassar els nostres plats més tradicionals i ha buscat les millors versions de la cuina familiar, la base de la qual és el tan mediterrani sofregit: temps, dedicació i productes de proximitat són les claus de l'èxit. Tots els secrets d'aquesta base tan nostra, que trobareu a "Sofregit. 50 receptes i històries particulars de la cuina catalana" (Cossetània).   I també està basada en la cuina popular la recopilació de plats que va recollir fra Francesc Roger al segle XVIII, "Art de la cuina" (Barcino). Es tracta del primer llibre de cuina de les Illes de què es té notícia. Plats servits a l'interior del convent franciscà de Ciutadella de gran interès culinari i curiositats diverses, com ara que el marisc a l'època era considerat un plat de les classes baixes!   Un Sant Jordi inusual Nosaltres, des de La Central, continuem oferint aquests dies el servei de venda a domicili a través de la nostra pàgina electrònica als nostres lectors amb totes les exigències i recomanacions de les autoritats sanitàries. Intentem lliurar les comandes en 24 o 48 hores en aquests temps tan complicats. Naturalment només podem servir aquests dies els llibres que tenim a les nostres prestatgeries, fins que els editors i distribuïdors comencin a treballar amb normalitat. També oferim la possibilitat de pagar i reservar els llibres a les llibreries per a passar a recollir-los quan s'aixequin les mesures actuals. Totes les possibilitats i condicions es troben a www.lacentral.com