Un bomber remulla la zona de Castellar de la Ribera, al Solsonès (ACN / Jordi Borràs)
ANÀLISI

L'infern existeix

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Comença una altra jornada de lluita contra el foc. Lluita incansable i desigual.

Les condicions per apagar els incendis que cremen al Solsonès i a la Noguera són les pitjors. Més de 40 graus, sequera acumulada i vent de marinada.

L'infern existeix. L'infern és aquest foc monstruós que mostren les imatges que arriben des de Lladurs, des de Baldomar i des d'Artesa de Segre, que avança sense res que el freni. En el cas de Lladurs, a més, amb diversos fronts actius que amenacen de desencadenar el primer gran foc forestal de l'any.

Tots els efectius disponibles dels bombers estan en guàrdia. Encadenant torns i abocant tots els recursos, personals i tècnics, per combatre uns incendis descontrolats. Tots, també, creuant els dits perquè no se'n declarin més.

És la batalla més dura dels últims anys contra el foc. Perquè som a l'arrencada de l'estiu més tòrrida dels últims anys. Els termòmetres porten setmanes marcant temperatures molt altes, amb aquest pic de 40, 41 i fins a 44 graus d'entre ahir i avui. Temperatures extremes sense precedents per a un mes de juny, que generen la tempesta perfecta al bosc després de mesos amb un dèficit important de pluges.

Les condicions, dèiem, son les pitjors per apagar el foc. I també són les millors perquè en comencin de nous. Calor, sequera i vent: la bèstia negra per a la prevenció d'incendis. Els equips d'extinció quedarien desbordats, si avui es declaren més focs. S'han de destinar tots els efectius a frenar les flames que estan devorant el Solsonès i la Noguera.

Contra el foc es lluita a primera línia, com fan els Bombers i els ADF. I es lluita també des d'aquí, des de cadascú de nosaltres. Som a les portes d'un altre cap de setmana de calor, ja se sent l'olor de l'estiu i Sant Joan comença a bategar, tothom vol sortir a voltar, de concert o a la platja. Però s'ha de fer amb els cinc sentits alerta: qualsevol espurna pot ser un desastre. Si s'activen més incendis -i aquesta setmana hi ha hagut dies amb fins a 30 focs- els ho posarem molt complicat als Bombers.

La situació és greu. Un ensurt, una badada, pot ser fatal. El foc l'hem de combatre entre tots.

Anar al contingut