Sánchez i Casado saludant-se
Sánchez necessita el suport del PP per reformar la Constitució (Europa Press)
ANÀLISI

L'immobilisme constitucional té Espanya bloquejada

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Albert Segura

Sotsdirector d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@albertsegura_
Actualitzat

Deia Thomas Jefferson, un dels pares fundadors dels Estats Units, autor de la seva declaració d'independència i tercer president, que una Constitució s'hauria de reescriure, de reformar, cada 19 anys. I advertia que si es fa complir més temps, és un acte de força, d'imposició, i no de dret. Però la Constitució espanyola que nos dimos entre todos ha fet 43 anys i ahir vam poder tornar a constatar que ni hi ha majoria parlamentària per fer un reset ni se l'espera. I ara que plega la cancellera Angela Merkel, que fins ara ha estat l'única que ha aconseguit esmenar-la, encara menys.

Ni grans canvis profunds, ni petits retocs quirúrgics. I això evidentment dificulta qualsevol sortida política al conflicte amb Catalunya. L'immobilisme constitucional té Espanya bloquejada. Tot i que sentint les declaracions al Congrés és inevitable no patir pel risc d'involució, de regressió, si s'obre el meló constitucional. Si ni tan sols hi ha consens per corregir l'article 49 i deixar d'anomenar "disminuïts" els discapacitats, no fos cas que donem idees a Podem i els seus amics d'Esquerra i Bildu, imagineu-vos per treure'n la inviolabilitat del rei o la prioritat de l'home sobre la dona en la successió a la corona. Ens està quedant (o els està quedant...) una peça de museu. L'entusiasme ha canviat de bàndol i la dreta i l'extrema dreta que al 78 la menyspreaven, ara en són ultres i la interpreten de forma cada cop més regressiva des del Constitucional que controlen, mentre els socialistes prometen reformes per encaixar una aposta federal que sempre acaben en paper mullat.

Ni el 25% de catalans han votat la Constitució, només els que ara tenen més de 60 anys van poder participar en el referèndum. Però diu Pablo Casado que no vulguem ser "revisionistes suïcides", que "els nets no hem de desfer l'abraçada que es van fer els nostres avis". Amb el soroll de sabres de l'exèrcit, l'amenaça de l'àguila feixista a la primera pàgina, i 4 dels 7 pares de la Constitució que havien estat membres del partit únic franquista, senyor Casado, els nostres avis haurien signat un full en blanc.

Anar al contingut