L'eutanàsia té cobertura legal
Manifestants a favor de l'eutanàsia reclamen una mort digna. Font: EFE
ANÀLISI

L'eutanàsia té cobertura legal

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

A la primavera, l'eutanàsia serà legal.

L'estat espanyol fa un pas endavant en el reconeixement dels drets de les persones. En aquest cas, un de tan fonamental com el de morir dignament. Les dretes, com fan sempre que es tracta d'avançar en matèria de drets, s'hi oposen. Però la llei té el suport d'una àmplia majoria i el sistema de salut inclourà la mort assistida com una prestació més. Això és molt important per a la gent que té malalties terminals, que ara sovint es troba atrapada en una agonia final.

La llei de l'eutanàsia és el resultat d'una llarga batalla de milers de persones: famílies que s'hi han trobat i d'altres, compromeses, que no volien haver-s'hi de trobar mai. El carrer, la societat, un cop més marcant el ritme i aconseguint fites legals. Amb persones valentes al capdavant, com el doctor Marcos Hourmann: el primer metge condemnat a Espanya per ajudar a morir una pacient.

L'eutanàsia té cobertura legal
El doctor Marcos Hourmann, en primer pla, entrega un milió de firmes per a l'aprovació de l'eutanàsia. Font: EFE

En el mateix moment que posava punt final al patiment de la Carmen, la dona de 83 anys malalta terminal a qui atenia, començava la seva pròpia agonia: la denúncia de l'hospital, el judici, el rebuig de part de la professió, fins i tot titulars a la premsa britànica acusant-lo d'assassí. Anys després, finalment, una vida nova. I ara, el reconeixement a més d'una dècada de lluita i d'explicar que quan ja no es pot fer res més per un pacient, el que importa és la part humana, i que salvar del patiment és també salvar una vida.

L'aprovació de la llei és una fita important, però encara hi ha feina per fer. Se n'ha de parlar molt als hospitals, de què vol dir 'ajudar a morir'. Els metges salven vides, però també poden ajudar a millorar la mort. És un debat ètic, que ara que té cobertura legal s'ha d'abordar amb humanitat. I com defensa Marcos Hourman, el límit de la bona mort el posa només qui s'ha de morir, la persona. Ni el metge, ni el jutge, ni el polític. La llei que ara s'ha aprovat blinda la dignitat del pacient i reconeix el dret a l'objecció de consciència del metge.

"Eutanàsia" ve del grec "eu", que vol dir "bo", i "thánatos" que vol dir "mort". "Mort bona". En el fons, la llei de l'eutanàsia el que defensa és una vida digna.

ARXIVAT A:
Eutanàsia
Anar al contingut