Una farmacèutica mostra dos tests d'antígens (ACN/Gerard Vilà)
Una farmacèutica mostra dos tests d'antígens (ACN / Gerard Vilà)
ANÀLISI

L'escàndol del preu dels antígens

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Ara fa just un mes érem a les portes de Nadal i els tests d'antígens entraven en escena. Començaven a ocupar titulars als informatius. Encara no s'havia consolidat l'escalada en vertical dels contagis de la sisena onada, i la perspectiva de sopars d'empresa i festes de Nadal disparava la venda d'aquestes proves a les farmàcies.

La demanda va créixer tant, que el mercat va anar a contrapeu i no eren poques les farmàcies que a les portes de Nadal penjaven un cartell avisant que no els quedaven tests d'antígens. Entre el 20 de desembre i el dia de Sant Esteve, a tot Catalunya es van vendre 1,4 milions de proves d'antígens. I com que la llei de l'oferta i la demanda és infal·lible, aquest boom de compres n'ha fet disparar els preus. S'han arribat a pagar fins a 10 euros per test. Tot un pressupost per a les famílies que fins i tot la ministra Calviño ha acabat admetent que era desproporcionat.

Segur que tots ho heu viscut a casa aquestes festes: el tràfic de tests entre pares, fills i germans gairebé ha superat el de regals. També en son un bon indicador les xarxes socials. A Instagram i a Twitter també hi ha hagut un pic de fotos de tests amb les ratlletes vermelles del resultat.

Ara que tothom torna a estar pendent de les rutines i dels horaris, i que han passat les festes, el mercat dels antígens s'ha normalitzat. I és precisament ara, que el govern espanyol s'ha decidit a actuar i regular-ne el preu. Un anunci que en general ha agradat, però que fa tard. Hauria estat molt diferent aquest Nadal per a les famílies, si en lloc de pagar 30 o 40 euros en tests abans de cada trobada familiar, n'haguessin pagat 10 o menys. Avui sabrem quin és el topall que fixa l'estat. La Vanguardia apunta que podria ser d'uns dos euros i mig.

A la majoria de països d'Europa, els tests d'antígens no són notícia. Perquè és molt més fàcil i econòmic trobar-los. Se'n venen als supermercats per menys de 3 euros. I en alguns casos, com al Regne Unit, el govern s'ha gratat la butxaca i els regala.

Aquí hi ha l'estratègia del puny tancat. El govern espanyol ha deixat passar el pic de demanda abans d'intervenir i es resisteix a alliberar-ne les vendes, al·legant que ho fa per oferir "seguretat i garantia" als ciutadans. La qüestió és que portuguesos, britànics o alemanys no semblen haver perdut gaire seguretat des que poden sortir del súper amb la llet i amb el test d'antígens sota el braç.

Anar al contingut