L'escalfament global no reduirà les morts per fred, com assegura un diputat de Vox
José Contreras cita The Lancet per argumentar que l'escalfament global és desitjable, en plena Comissió de Transició Ecològica al Congrés
L'escalfament global no reduirà les morts per fred, com assegura un diputat de Vox
L'escalfament global no reduirà les morts pel fred, com assegura un diputat de Vox
Refineria de petroli al Canadà
El matí de Catalunya Ràdio

L'escalfament global no reduirà les morts per fred, com assegura un diputat de Vox

José Contreras cita The Lancet per argumentar que l'escalfament global és desitjable, en plena Comissió de Transició Ecològica al Congrés

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

El diputat de Vox José Contreras, catedràtic de Filosofia del Dret, va fer unes polèmiques declaracions a la Comissió per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Congrés dels Diputats. Es va preguntar qui havia decretat que la temperatura ideal per al planeta "fos la del 1850" i va assegurar que, si la temperatura augmenta 2,6 graus durant el segle XXI no ha de tenir necessàriament efectes desastrosos.

Va citar com a exemple la prestigiosa revista The Lancet i va assegurar que un estudi afirmava que avui moren de fred 17 vegades més persones que de calor: "Per tant, que s'escalfi una miqueta el planeta reduirà les morts per fred. És conegut que el CO2 té un efecte fertilitzador, el planeta és més verd avui gràcies al CO2."

Què diu realment The Lancet sobre tot plegat?

És cert que l'any 2015 es va publicar un estudi a The Lancet que explicava que en aquell moment les temperatures fredes mataven més gent que les càlides, després de fer un estudi a diverses ciutats de països desenvolupats de diferents zones del món, com ara Austràlia,Espanya, el Canadà, Suècia, Corea del Sud, el Japó o Tailàndia.

El que no és tan cert és que aquest estudi demostri que un escalfament del planeta contribueixi en el futur a evitar més morts per fred, com insinua el diputat de Vox.

Segons Hicham Achebak, investigador en demografia, clima i salut de l'ISGLOBAL, la disminució de la mortalitat pel fred els darrers anys al món no ha estat gràcies a l'escalfament global, sinó a la millora de les condicions socioeconòmiques com ara un accés més generalitzat a la calefacció, una millor alimentació o una millor cobertura sanitària de la població.

Els experts en canvi climàtic, a més a més, coincideixen que els efectes de l'escalfament global posaran més població en risc de la que podria salvar un increment de la temperatura.

D'entrada, segons Achebak, "durant les onades de calor, la qualitat de l'aire, sobretot a les ciutats, empitjora significativament" i els efectes de la contaminació en la Salut estan més que demostrats

Un altre efecte que ens pot portar l'escalfament global són els desplaçaments de poblacions afectades per la pujada del nivell del mar, les sequeres o l'arribada a latituds més temperades de malalties infeccioses habitualment restringides a zones molt càlides, com el del dengue, el virus del Nil Occidental o la malària. 

La calor ja provoca més morts que el fred als malalts respiratoris a Espanya

Un estudi de ISGlobal publicat a la revista Nature Communications el 2020 mostra com les morts per malalties respiratòries han passat a donar-se més en períodes de calor que no pas en períodes freds. Un cop més, la reducció de mortalitat en èpoques de fred es deu més a la millora de l'adaptació al fred que no pas a l'escalfament global.

Per tot plegat, els experts recorden que l'escalfament global i les desigualtats socioeconòmiques són molt més perjudicials per a la salut pública que els beneficis que pugui generar un ascens global de la temperatura. 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut